Restauracja wystawia lodówkę przed swój lokal, aby stali klienci mogli zostawiać jedzenie dla potrzebujących

1

Pappadavada, popularna restauracja w Kochi, w Indiach, zachęca klientów, aby ci pozostawiali część swojego jedzenia w lodówce, stojącej na zewnątrz baru, by głodni mogli się poczęstować.

Potrzebujący mogą skorzystać z lodówki w każdej chwili, bez zbędnych pytań.

Minu Pauline, właścicielka Pappadavada, ochrzciła lodówkę, wystawioną dnia 23 marca w cieniu sąsiadującego drzewa, “nanma maram” albo “drzewo dobroci”

Lodówka jest dostępna przez 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu. Pauline prosi darczyńców aby na opakowaniu, w którym pozostawiają jedzenie, napisali, kiedy zostawili pakunek, aby ci, którzy z nich korzystają wiedzieli, ile czasu było w lodówce.

Większość jedzenia nie pozostaje w lodówce na długo. Pauline poinformowała Huffington Post, że pomimo ogromnego odzewu ze strony społeczności i pokaźnym darowiznom, zapasy w lodówce muszą być regularnie uzupełniane.

Sama Pauline zostawia w lodówce około 75 do 80 porcji jedzenia dziennie ze swojej restauracji.

“Są dni, gdy zostawiam 100 porcji. Nie ma limitu” mówi Pauline.

2

Pomysł na postawienie lodówki na ulicy przyszedł do Pauline pewnego dnia późną nocą, gdy zobaczyła jak pewna kobieta szuka jedzenia w śmietnikach. Spoglądając na kobietę, miała okropną myśl:

“Ta kobieta musiała obudzić się z głodu i zamiast spać, była zmuszona wstać w poszukiwaniu jedzenia.”

Szczególnie zasmuciło ją to, że tego dnia w restauracji przyrządzono tyle jedzenia, że mogliby je tak po prostu dać tej kobiecie, aby ta nie musiała już szukać go w śmietnikach.

To doświadczenie sprawiło, że miała wrażenie przyczyniania się do marnotrawstwa, a unikanie marnotrawstwa jest tym, na czym skupiła się Pauline.

“Pieniądze są twoje, ale zasoby zależą do społeczeństwa. To przesłanie, które chcę propagować. Jeśli marnujesz pieniądze, to twoje pieniądze. Ale marnujesz zasoby społeczności. Nie marnuj zasobów, nie marnuj jedzenia.”

Jednocześnie ma pewne zastrzeżenie do jedzenia pozostawionego w lodówce.

“Jedyną rzeczą, od której chcę odwieść darczyńców, to kupowanie jedzenia specjalnie po to, by zostawić je w lodówce, co jest bardzo hojne. Ale wolałabym, aby ludzie pozostawiali tam jedzenie, które kupili dla siebie, ale nie są w stanie go zjeść, i robili to, zamiast wyrzucić je do śmieci.

Źródło: huffingtonpost.com

Tłumaczenie: Aleksandra Żukowska

Dodaj komentarz