fbpx

Wyprodukowali opakowania, które można zjeść

Opakowania, które można zjeść wyprodukowali naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie przy współpracy ze Szwedami i Niemcami. Są one wykonane m.in. z błonnika pochodzącego z otrąb pszennych.

Nowy produkt w niczym nie przypomina tradycyjnych styropianowych tacek. Można go nawet zjeść.

  • Opakowanie składa się z surowców naturalnych. Głównym składnikiem są otręby – mówi dr Małgorzata Mizielińska.

  • Są już pierwsi zainteresowani – informuje prof. Artur Bartkowiak. – Co tydzień mamy trzy, cztery spotkania. Wszyscy partnerzy pochylają się nad tym i prowadzą z nami rozmowy dotyczące m.in. kosztów.

Ekologiczne opakowania to międzynarodowy projekt, przy którym pracowali naukowcy i przedsiębiorcy ze Szwecji, Niemiec i Polski. Trwał trzy lata i był współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

Źródło: radioszczecin.pl

Dodaj komentarz