Jak wzmocnić odporność? Zrób koktajl z kurkumą

turmeric powder & turmericKurkuma to przyprawa o wielu dobroczynnych właściwościach. Działa antynowotworowo, wzmacnia pracę mózgu, a także ma właściwości przeciwzapalne, przez co podnosi odporność. Warto dodawać ją do potraw, szczególnie podczas chłodnych, jesienno-zimowych dni.

Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, bardzo powszechna i szczególnie doceniana w kuchni azjatyckiej. Ma liczne właściwości lecznicze i oprócz tego, że jest dodawana do wielu potraw, wykorzystuje się ją także w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu.

Otrzymuje się ją z korzenia ostryżu – rośliny bylinowej, a szczególnie ważny jest w niej polifenol o nazwie kurkumina, mający właściwości lecznicze. Wiele badań dowodzi, że kurkumina ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i może być przydatna w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów. To także ten składnik kurkumy nadaje potrawom curry charakterystyczny, żółtopomarańczowy kolor.

Kurkuma ma wiele cennych właściwości. Jak dowiedli naukowcy z amerykańskiej uczelni Oregon State University oraz z uniwersytetu w Kopenhadze, łagodzi ona stany zapalne i działa przeciwbakteryjnie, dlatego doskonale wspomaga odporność. Wszystko dzięki temu, że kurkuma może podnieść poziom katelicydyny (CAMP) w organizmie, czyli peptydu, który pomaga zapobiegać wszelkim infekcjom.

Roślina ta ma także właściwości żółciopędne, wspomaga pracę mózgu i działa przeciwnowotworowo.

Kurkuma jest stosowana nie tylko w kuchni. Ma także bogate zastosowanie w innych dziedzinach życia. Kiedyś barwiono nią tkaniny, a obecnie używa się jej do produkcji podkładów do twarzy i szminek. Jest także pokojową rośliną ozdobną, która jest popularna także w Polsce.

Aby wzmocnić odporność, warto sięgnąć po przyprawy takie jak kurkuma. Do koktajlu można także dodać korzeń imbiru.

Kurkumę można dodać np. do koktajlu. Przepis jest bardzo prosty i każdy może przygotować taki napój w domu. By go zrobić, będziemy potrzebować:

– fragment korzenia kurkumy,

– mały kawałek imbiru,

– 1 mango,

– 1 pomarańczę,

– 1 gruszkę,

– sok z cytryny,

– miód.

Owoce należy obrać i pokroić, a następnie wszystko razem zmiksować. Smaczny i zdrowy koktajl gotowy.

 

Źródło: tvnmeteoactive.tvn24.pl

Dodaj komentarz