Jak zrobić pestycydy organiczne – receptury, które naprawdę działają!

Pestycydy to toksyczne substancje, które celowo i z pełną premedytacją uwalniamy do naszego środowiska. Mają za zadanie chronić rośliny przed szkodnikami. Niestety swoje toksyczne działanie wykazują także w stosunku do środowiska, pożytecznych owadów, a także w stosunku do nas samych. Na szczęście są w pełni naturalne i ekologiczne substancje które z powodzeniem mogą zastąpić toksyczne pestycydy.

Ziemia okrzemkowa

Ziemia okrzemkowa powstaje z pancerzyków jednokomórkowych glonów – okrzemek, których szkielety są bogate w krzemionkę. Te mikroskopijne skamieniałości mają bardzo ostre krawędzie, które mogą zrobić krzywdę człowiekowi, ale też owadom żerującym w naszym ogrodzie. Poza tym struktura ziemi okrzemkowej przyczynia się do odwodnienia ciał owadów bytujących na roślinach. Ziemia okrzemkowa skutecznie odstrasza mszyce, mrówki, skorki i ślimaki. Jest zabójcza dla larw, które posiadają delikatną skórę. Z drugiej strony nie zagraża dżdżownicom, których obecność w glebie jest pożądana – pod warunkiem, że naniesiemy ją na powierzchnię gleby bez głębszej penetracji ziemi.

Jak stosować ziemię krzemionkową? Należy rozsypać proszek w miejscu narażonym na atak szkodników. Ziemia okrzemkowa działa drażniąco na błony śluzowe, więc należy pamiętać o odpowiedniej ochronie.

Czosnek

Nie bez powodu czosnek jest uważany za naturalny lek – ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Te same właściwości sprawiają, że zioło to może być również stosowane jako naturalny pestycyd. Preparaty na bazie czosnku chronią rośliny przed bakteriami, grzybami i niektórymi szkodnikami. W jaki sposób? Czosnek spełnia podwójną rolą: zapach odstrasza owady przed zasiedlaniem chronionych roślin, a bezpośredni kontakt ślimaków z roztworem jest dla niech śmiertelny. Wywar czosnkowy eliminuje mszyce, połyśnicę marchwiankę, wielkopąkowca porzeczkowego, przędziorki oraz choroby bakteryjne i grzybowe.

Jak przygotować czosnkowy preparat? Obieramy i rozgniatamy 200 g czosnku. Następnie zalewamy je 10 l wody i zostawiamy na 24 godziny. Po upływie doby gotujemy wywar przez 20 minut. Po tym czasie roztwór po przecedzeniu i stosujemy wieczorem w formie oprysku, bez rozcieńczenia, bezpośrednio na rośliny.

Miodla indyjska

Olej roślinny z owoców i nasion miodly indyjskiej to naturalny pestycyd, który ma cierpki smak i czosnkowy zapach. Nie wykazuje toksycznego działania w stosunku do ptaków, ssaków, owadów zapylających i roślin. Substancją czynną, która wykazuje właściwości owadobójcze jest azadirachtyna. Substancja ta hamuje rozwój owadów, powoduje spadek aktywności samic w składaniu jaj. Sprawia też, że rośliny pokryte olejem stają się dla owadów niejadalne. Ma szerokie spektrum działania, które obejmuje około  300 gatunków owadów, w tym m. in. prostoskrzydłe pluskwiaki równoskrzydłe, błonkówki, mączlikowate, motyle, muchówki, chrząszcze, roztocze.  Wyciąg działa także grzybobójczo i nicieniobójczo.

Ostra papryka

Każdy kto kroił ostrą papryczkę bez rękawiczek, wie jak nieprzyjemny może być z nią kontakt. A to za sprawą kapsaicyny, organicznego związku chemicznego odpowiedzialnego za ostry, piekący smak papryki chili. Kapsaicyna wykazuje także właściwości owadobójcze. Stężone roztwory ostrej papryki odstraszają także zwierzęta, które obgryzają rośliny (np. królików).

Podczas przygotowywania paprykowego pestycydu koniecznie załóż rękawiczki. Dodaj posiekanie ostre papryczki (habanero), łyżeczkę pieprzu kajeńskiego, główkę obranego czosnku do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie przełóż miksturę do wiadra, dodaj 4 litry wody i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie dodaj do płynu cztery łyżki naturalnego, płynnego mydła i przelej do butelki z rozpylaczem. Pryskaj rośliny dwa razy w tygodniu.

 

Czytaj więcej na: ekologia.pl

 

Dodaj komentarz