Żywność zawierająca toksyny wycofywana z rynków europejskich


Jak podaje Food and Feed Safety Alerts (RASFF) – europejski system wczesnego ostrzegania o niebezpieczeństwie pochodzącym z żywności lub pasz, służby sanitarne w krajach Unii Europejskiej przystąpiły do operacji wycofywania z obrotu produktów spożywczych, w których wykryto niedozwolone substancje chemiczne, toksyny lub inne zanieczyszczenia.

Wśród wykrytych „dodatków” do żywności znalazły się metale ciężkie jak rtęć i kadm, szereg niedozwolonych substancji chemicznych lub ich za wysokie stężenie tych „dozwolonych”, ponadto znaleziono zanieczyszczenia brudem, alergenami, odchodami gryzoni, owadami, ciałami obcymi m.in kawałkami drewna.

Stwierdzono również obecność pleśni, rakotwórczych aflatoksyn, patogennych bakterii np. salmonella, wirusów np. wzw typu A, norowirus, pozostałości leków weterynaryjnych, środków ochrony roślin i wiele innych substancji, które nie powinny tam się znaleźć

Pełna lista zgłaszanych produktów jest dostępna na stronie systemu wczesnego ostrzegania RASFF , jednak podobnych incydentów może być znacznie więcej niż wymienione na liście , gdyż nie wszystko jest w rzeczywistości regularnie sprawdzane.

Choć to prawdopodobnie kropla w morzu potrzeb, warto odnotować tę jaskółkę zmian dotyczącą przemysłu spożywczego.

 

Czytaj więcej na: sekrety-zdrowia.org