Książkowa wiosna – dwie interesujące pozycje wykraczające poza dotychczasowe paradygmaty o zdrowiu


Wiosna jest w tym roku wyjątkowo kapryśna, a panująca za oknem aura dodatkowo wystawia na próbę nasze zmęczone zimą ciała. Tym bardziej wartościowa może okazać się wiedza płynąca z dwóch pozycji, które właśnie dzisiaj ukazują się na polskim rynku wydawniczym.

Witamina C – historia prawdziwa autorstwa dr Andrew Saula i dr Steve Hickey’a, to prawdziwy rarytas dla wszystkich zwolenników tej odżywczej substancji, która pomimo, że została odkryta jeszcze w latach 20 XX wieku nadal wydaje się niedoceniona i w niewystarczający sposób wykorzystana w powszechnym zastosowaniu.

Czytając tę książkę:

– przekonasz się, że wysokie dawki witaminy C potwierdziły się w działaniu jako skuteczny antybiotyk,  remedium likwidujące ukryte stany zapalne, nietoksyczny środek przeciwnowotworowy, a także specyfik  skuteczny w leczeniu chorób serca i naczyń.

– dowiesz się jakie są prawdziwe powody stojące za odmową medycyny konwencjonalnej stosowania witaminy C w terapii, oraz poznasz odważnych pionierów badań nad tą odżywczą substancją

– zrozumiesz na czym polega przepływ dynamiczny w terapii witaminą C, jakie jej formy są najlepiej przyswajalne, a także w jaki sposób stosować ją w różnych schorzeniach.

Autorzy dzieląc się swoją wiedzą, dochodzą ostatecznie do konkluzji, że pewnego dnia prawdziwe leczenie bez użycia witaminy C będzie jak poród bez zachowania zasad higieny lub chirurgiczna operacja bez zastosowania narkozy.

Fragment przeczytasz: TU

 

Druga z prezentowanych książek to prawdziwy kąsek dla entuzjastów zdrowego odżywiania. Ten amerykański bestseller został oparty na legendarnej pozycji z pierwszej połowy XX wieku – książki Westona Price’a – stomatologa, nazywanego „Karolem Darwinem Odżywiania” który przebył niemal cały świat w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie – dlaczego społeczności żyjące w odizolowaniu, będące potomkami starożytnych ludów pierwotnych, posiadają niezwykle  zdrowe uzębienie i ogólnie cieszą się wspaniałym zdrowiem. Ostateczną odpowiedzią okazała się ich dieta o wysokiej „gęstości odżywczej”, która zapewniała (i zapewnia do dzisiaj) ochronę  przed schorzeniami powszechnie trapiącymi współczesnego człowieka. Autor Pierwotnego odżywiania – dr Ron Schmid prezentuje w swojej książce odkrycia i podróże Westona Price’a, przekazując wiele cennych rad i sugestii w jaki sposób dietę pierwotnych społeczności zaadoptować do dzisiejszych warunków życia. Pozycja jest o tyle unikatowa, że ten swoisty poradnik został oparty na biologicznych prawach odkrytych nie przez współczesnych naukowców, lecz raczej przez rdzenne plemiona z całego świata.

Fragment przeczytasz: TU

Książki, których nie powinno zabraknąć w żadnej domowej bibliotece! Zapraszamy na stronę Wydawnictwa