Styl życia praojców – odkrycia dr Westona Pice’a, żywienie a zdrowie

Dr Weston A. Price nazywany „Karolem Darwinem Odżywiania” był znanym stomatologiem i szanowanym naukowcem żyjącym na początku XX wieku. W latach 1910–1925 zaobserwował u dzieci swoich pacjentów nieprawidłowości w uzębieniu, które nie występowały u ich rodziców. Zauważył między innymi zmiany szczękowe – ściśnięte, krzywe lub brakujące zęby i zniekształcone łuki zębowe. (W tym czasie narodziła się ortodoncja, żeby radzić sobie z tym nowym, powszechnym problemem). Price przyjrzał się bliżej kulturom prymitywnym, od dawna znanym ze swoich wspaniałych, pięknych zębów i fizycznej doskonałości. Zastanawiał się, czy w diecie takich społeczności występuje coś, co mogłoby odpowiadać za taki stan rzeczy. Obserwował też możliwe skutki zmian nawyków pokarmowych i „udoskonalenia” żywienia u członków wielu prymitywnych grup, którzy zaczęli stosować współczesną mu dietę zachodnią.

To były naprawdę wyjątkowe czasy – dopiero rozpoczynała się era dalekosiężnych podróży lotniczych, a odległe części globu stały się tak dostępne jak nigdy wcześniej. A jednak macki cywilizacji nie dotarły jeszcze do wielu z tych miejsc. Liczne społeczności prymitywne i tradycyjne wciąż dobrze funkcjonowały w sposób, w jaki robiły to od setek, tysięcy, a nawet dziesiątek tysięcy lat. Price wszystko to badał, dostrzegał i w pełni wykorzystał.

W przeciągu następnych 10 lat wraz z żoną przemierzył ponad 100 tysięcy mil, przebadał wiele społeczeństw prymitywnych, między innymi szwajcarskich wieśniaków zamieszkujących odległe górskie doliny, wyspiarzy z Pacyfiku Południowego, Aborygenów, mieszkańców odległych wysp na Morzu Celtyckim, plemiona z całej Afryki, amerykańskich Indian, Inuitów i wiele innych. Zauważył, że zazwyczaj wszyscy członkowie grup, które przebadał, mieli wszystkie 32 zęby, doskonale ukształtowane łuki zębowe i idealne zęby, na których prawie albo w ogóle nie dało się zauważyć ubytków czy próchnicy, o ile ich właściciele nie mieli dostępu do nowoczesnego jedzenia. W miejscach, gdzie zdążyła się rozpocząć integracja ze współczesnym stylem życia i dietą, zanotował pierwsze przypadki próchniczych zębów i chorób organizmu, potem występowanie krzywych, źle ukształtowanych zębów i łuków zębowych, a także zwężenie czy malformacje rysów twarzy w kolejnych pokoleniach. Zaobserwował też bezpośredni związek między stanem zębów i dziąseł a ogólną kondycją zdrowotną danej osoby oraz jej odpornością na choroby.

Price przesłał do laboratoriów i przeanalizował ponad 10 000 próbek produktów, którymi odżywiały się wspomniane prymitywne kultury. Jego analiza ujawniła, że członkowie tych społeczności spożywali ponad 10 razy więcej większości ze znanych wówczas witamin i minerałów niż osoby odżywiające się zachodnim, przetworzonym jedzeniem. Szczególnie widoczny w diecie kultur prymitywnych był bardzo wysoki poziom witamin pochodzenia zwierzęcego A i D, rozpuszczalnych w tłuszczach – często dziesięciokrotnie przekraczający ówczesną zalecaną, dzienną dawkę. W przypadku wielu innych substancji odżywczych było to nawet 30, 40, a nawet 50 razy więcej niż w diecie zachodniej.

Powyższe badania prowadziły do niezwykle interesujących wniosków. Członków wspomnianych społeczności nie trapiły w zasadzie żadne z wielu chorób szerzących się w cywilizacji Zachodu. Price odnotował też kilka ważnych cech wspólnych występujących w diecie każdej z tych unikalnych kultur. Jego zdaniem, to właśnie te czynniki były odpowiedzialne za lepszy stan zdrowia, budowę fizyczną i prawie zupełny brak chorób. Szczególnie widoczna była kluczowa rola produktów pochodzenia zwierzęcego i duża ilość substancji odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczu we wszystkich przebadanych społecznościach. Ku własnemu sporemu zaskoczeniu Price nie znalazł ani jednej grupy wegańskiej czy wegetariańskiej, nigdzie na świecie, spośród setek plemion, które przebadał.

W roku 1939 opublikował bestsellerową książkę zatytułowaną Nutrition and Physical Degeneration („Odżywianie i degeneracja fizyczna”), będącą kroniką – opatrzoną wyczerpującą dokumentacją naukową i fotograficzną – odkryć i badań przeprowadzonych podczas podróży w odległe zakątki świata w poszukiwaniu odpowiedzi na pytania związane ze zdrowiem i chorobą. Książka przez wiele lat figurowała na liście podstawowych lektur na zajęciach z antropologii na Uniwersytecie Harvarda.

Obecnie nakładem Wydawnictwa Biały Wiatr ukazała się bestsellerowa książka dr Rona Schmidta pt Pierwotne Odżywianie – dieta i styl życia praojców, która bazując na powyższej legendarnej pozycji, odnosi się do naszego współczesnego świata i jego realiów.

Ten swoisty przewodnik bardzo różni się od innych, na jakie mogłeś natrafić, ponieważ został oparty  na biologicznych prawach odkrytych nie przez współczesnych naukowców, lecz rdzenne plemiona z całego świata. Dr Schmid jasno tłumaczy, dlaczego zrozumienie i wprowadzenie pradawnych zasad odżywiania przedstawionych w zarysie przez Dr. Westona A. Price’a podczas jego podróży po całym świecie jest kluczowe dla pokonania wielu dzisiejszych problemów zdrowotnych.

Choć mieszkańcy świata współczesnego mogą się wydawać zadowoleni pomimo słabego zdrowia, często jest to maska używana w próbie ukrycia braku szczęścia lub zaprzeczenia faktowi istnienia problemu. Inni, naprawdę ciężko chorzy, rzeczywiście się przystosowują i wiodą emocjonalnie satysfakcjonujące życie w obliczu wielkiego bólu i cierpienia. Być może uważają, że należy zaakceptować swoje brzemię, że nie mają alternatywy. Jednak podejście takie niestety oddaje losowi niewielką część świata, jaką realnie możesz zarządzać – własny organizm.

Mądrość rdzennych społeczności polegająca na zrozumieniu praw przyrody i życiu w zgodzie z nimi jest skarbem, którego ludzkość nie może zatracić, jeżeli pragnie kiedykolwiek odzyskać utraconą siłę i odporność na choroby.

Fragment książki przeczytasz TU

 

 

Dodaj komentarz