GREENTEST – wykrywacz chemii w warzywach i owocach

Jakie warzywa i owoce wybierać? Czy ekologiczne warzywa i owoce z supermarketu są naprawdę ekologiczne? Czy owoce i warzywa z lokalnych bazarków są lepsze od supermarketowych? Jak sprawdzić jakość owoców i warzyw? Czy jest na to jakiś sposób?

Greentest to niewielkie urządzenie, wielkości małego telefonu wyposażone w ekran dotykowy. To urządzenie mierzy jakość owoców, warzyw (a nawet mięsa) wykorzystując jako wskaźnik jakości zawartość azotanów w poszczególnych produktach. Wysoka zawartość azotanów oznacza najczęściej stosowanie sztucznych nawozów, a to często łączy się z nadmiernym stosowaniem innych substancji chemicznych w uprawie.

W przypadku mięsa azotany stanowią dodatek konserwujący – a więc na podstawie zawartości azotanów można sprawdzić czy produkt był w jakiś specjalny sposób przygotowywany do sprzedaży (nastrzykiwanie z dodatkiem konserwantów itp.)

Greentest mierzy zawartość różnego rodzaju soli w produktach i na podstawie algorytmów wylicza zawartość azotanów dla danego produktu. Do wyboru jest około 60 produktów, o których szczegółowo mowa za chwilę. Zdaniem dystrybutora Greentestu sprawdzalność w porównaniu z badaniami w laboratorium wynosi ok. 90%. 

Urządzenie ma wgraną listę około 60 produktów, która jest stała i nie może być modyfikowana.

Jest bardzo prosta. Po włączeniu urządzenia wybieramy z listy produkt np. marchewka, wbijamy sondę (wystający drucik) tak aby znalazła się cała w badanym produkcie i naciskamy „rozpocznij badanie”.

 

 

Czytaj więcej na: surojadek.com