Luteina przeciwdziała starzeniu się mózgu

Mózgi osób z wysokim poziomem luteiny w organizmie zachowują młodość na dłużej – wynika z badania zamieszczonego w czasopiśmie „Frontiers in Aging Neuroscience”.

Naukowcy z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign (USA) porównali aktywność neuroelektryczną mózgu u osób w różnym wieku (od 25 do 45 lat). Stwierdzili, że funkcjonowanie mózgu u osób znajdujących się w okresie średniej dorosłości bardziej przypominało działanie mózgu osób młodych, jeśli posiadali oni w organizmie dużo luteiny – żółtego barwnika występującego w zielonych warzywach (np. szpinaku, jarmużu), owocach awokado i jajkach.

„Wiemy, że te produkty (zawierające luteinę – PAP) są powiązane z innymi korzyściami zdrowotnymi, ale wyniki naszego badania wskazują, że mogą one przynosić też korzyści poznawcze” – mówi jeden z badaczy prof. Naiman Khan.

Luteina to składnik odżywczy, którego organizm nie potrafi wyprodukować sam, dlatego konieczne jest dostarczanie go wraz z dietą. Związek gromadzi się w tkankach mózgu oraz w oczach i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

W ramach badania naukowcy mierzyli poziom luteiny w gałkach ocznych u 60 ochotników. Następnie prosili badanych o przystąpienie do testu mierzącego funkcję uwagi. W tym czasie mierzyli aktywność neuronalną ich mózgów.

„Wzorzec aktywności neuroelektrycznej starszych uczestników z wysokim poziomem luteiny bardziej przypominał ten występujący u młodszych badanych, niż u osób w tym samym wieku, lecz z niższym poziomem luteiny. Wygląda na to, że luteina pełni jakąś rolę ochronną, bo wyniki sugerowały, że osoby z wysokim poziomem luteiny były w stanie zainwestować więcej zasobów poznawczych w ukończenie zadania” – komentuje główna autorka projektu Anne Walk.

 

Czytaj więcej na:  naukawpolsce.pap.pl

 

Dodaj komentarz