Sieć szkół serwuje uczniom 100% naturalną żywność, wolną od GMO

Kiedy szkoły w kalifornijskim Sausalito Marin City District rozpoczęły sierpniowy semestr, stały się w swoim kraju pionierami w żywieniu uczniów wyłącznie żywnością w stu-procentach naturalną, bez GMO.

Ponad 500 uczniów „Bayside MLK Jr. Academy” w Marin City i „Willow Creek Academy” w Sausalito będzie jadło zdrowe, lokalne produkty przez cały rok dzięki współpracy z „Conscious Kitchen” – projektem edukacji środowiska nonprofit pod nazwą „Turning Green”.

Judi Shils założycielka projektu twierdzi, że uczniowie wszędzie są narażeni na obecność pestycydów oraz niebezpiecznych toksyn.

„Program nie tylko podwyższa standardy żywieniowe, ale ma przede wszystkim łączyć zdrowie naszych dzieci ze zdrowiem naszej planety. To pierwszy program, który mówi o tym, że jedno jest fundamentem drugiego” – dodaje.

Organizacja podkreśla, że zdrowym posiłkom będą towarzyszyły lekcje z zasad zdrowego odżywiania i ogrodnictwa. Początkowo program obejmował 156 uczniów z Bayside MLK Jr. Academy, gdzie został wprowadzony po raz pierwszy w sierpniu 2013 roku. Założyciele mówią, że już po dwóch latach nauczania, zmniejszyła się ilość problemów dyscyplinarnych wśród uczniów i znacznie wzrosła frekwencja.

Jak donoszą wiadomości ze świata środowiska „EcoWatch”:

„To pierwsze przedsięwzięcie, które staje przeciwko GMO. Podczas gdy długoterminowy wpływ żywności GMO na zdrowie nie jest do końca zbadany, rośnie liczba dowodów na to, że GMO zagraża zdrowiu człowieka i niszczy środowisko. Około 80% produktów w supermarketach zawiera GMO, a więc są one obecne także w szkolnych stołówkach.”

Eksperci do spraw żywienia zaznaczają jak duży wpływ na dobre samopoczucie i zdrowie dzieci mają codziennie posiłki i przyjmowane napoje. W 2010 roku program „Healthy and Hunger Free Kids Act” domagał się, by szkoły w Stanach Zjednoczonych wprowadziły zmiany w jadłospisach według najnowszych standardów USDA, oferując produkty pełnoziarniste, świeże owoce i warzywa, oraz dostarczając protein dzieciom niedożywionym korzystającym z darmowych obiadów w szkole.

Jak jednak wyjaśnia organizacja „The Edible Schoolyard Project” – równie ważna jest edukacja żywieniowa.

„Szkoły, które wprowadzają edukację żywieniową w sposób zintegrowany – łącząc lokalną sezonową żywność z zajęciami praktycznymi w klasie, kuchni i ogrodzie – mają większą szansę podtrzymać inicjatywę zdrowego odżywiania w szkołach.” – wyjaśnia Liza Siegler, przewodnicząca organizacji do spraw współpracy i partnerstwa.

Jak podsumowuje Justin Everett, szef kuchni-doradca „Conscious Kitchen”:

„Program skutecznie przezwycięża ofertę niezdrowych, wysoko przetworzonych posiłków, które zdominowały szkoły. Propaguje świeżą, lokalną, naturalną żywność”

Źródło: healthy-holistic-living.com