Naturalne antybiotyki, wypróbuj je, zanim sięgniesz po leki

Naturalne antybiotyki – ziołowe i roślinne – podobnie jak apteczne specyfiki zwalczają bakterie, a więc przyczynę choroby. Jednak nie powodują przy tym antybiotykooporności i nie są toksyczne, dzięki czemu są bezpieczniejsze dla organizmu. Sprawdź, jakie są najlepsze naturalne antybiotyki i jakie mają właściwości.

Naturalne antybiotyki – ziołowe i roślinne – mają podobne właściwości co te syntetyczne. Skutecznie niszczą bakterie, grzyby i pierwotniaki, jednak w przeciwieństwie do aptecznych specyfików nie powodują zjawiska antybiotykooporności, czyli braku wrażliwości na określony antybiotyk przez bakterie uprzednio na niego wrażliwe. Poza tym naturalne antybiotyki nie niszczą “dobrych” bakterii, które chronią człowieka przed potencjalnie chorobotwórczymi patogenami, i nie są toksyczne, jak preparaty przepisywane przez lekarza.

Czosnek – najskuteczniejszy naturalny antybiotyk 

Był stosowany zanim Aleksander Fleming wynalazł penicylinę – pierwszy antybiotyk [1]. Czosnek wykazuje mocniejsze działanie niż penicylina i był stosowany nawet przez nasze babcie jako środek zwalczający liczne infekcje i choroby. Czosnek jest liderem wśród wielu naturalnych antybiotyków zwalczających bakterie. W swoim składzie posiada mieszaninę pochodnych siarkowych. Znajdziemy w jego składzie związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potas, wapń, magnez) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Najcenniejsze w czosnku są fitoncydy – olejki eteryczne lotne związki, które są bogate w siarczki i allicynę – związek o silnym charakterystycznym zapachu. To właśnie one hamują rozwój drobnoustrojów i zabijają bakterie.

Czosnek  pomaga zwalczyć infekcje wirusowe, bakteryjne, grzybicze, przeziębienie czy grypę. Najczęściej jest stosowany przy infekcjach wirusowych układu oddechowego, gdyż skutecznie je zwalcza i zapobiega im. Właśnie dlatego ma przewagę nad chemicznymi antybiotykami, które potrafią działać tylko na określone szczepy bakterii. Czosnek ma ogólne dobroczynne działanie na zdrowie.

Do jego zalet należą właściwości przeciwzakrzepowe podobne do działania aspiryny, dzięki którym czosnek zmniejsza krzepliwość i lepkość krwi. Udowodniono, że czosnek  powinny spożywać osoby chorujące na nadciśnienie, gdyż hamuje enzym ACE, zaangażowany w regulację ciśnienia krwi. Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 10 proc. i w ten sposób zapobiec zawałowi serca.

Spożywanie czosnku chroni przed zawałem i udarem. Osoby borykające się z problemami układu trawiennego, powinny spożywać czosnek, ponieważ przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i tym samym zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć. Poza wszystkimi wymienionymi zaletami działa również odmładzająco i antynowotworowo [2].

Cebula – naturalne antybiotykowe antidotum na choroby

Podobnie jak czosnek, cebula również jest bogata w fitoncydy, o silnym działaniu antybakteryjnym i bakteriobójczym i jest doskonałym naturalnym antybiotykiem. Jest bogatym źródłem wapnia, witaminy C, fosforu, magnezu, siarki oraz cynku, dzięki czemu pozwala uzupełnić niedobory cennych składników w organizmie. Cebula sprawdza się w zwalczaniu zakażeń przewodu pokarmowego i nieżytów górnych dróg oddechowych. W chorobach układu oddechowego cebula nie tylko zabija bakterie i hamuje ich rozwój, ale przyczynia się do zwiększenia wydzielania śluzu, który chroni górne drogi oddechowe przed wtargnięciem drobnoustrojów i przywraca  ruchy nabłonka rzęskowego.

Cebula również zapobiega czopowaniu żył i tworzeniu się zakrzepów, dzięki czemu chroni przed udarem mózgu. Spożywanie cebuli usprawnia pracę wątroby i  obniża ciśnienie i cholesterol. Niegdyś cebulę stosowano jako lek zwalczający szkorbut – niedoborów witaminy C. Cebula skutecznie zapobiega gnilnym procesom trawiennym w jelitach, eliminuje gazy wywołujące wzdęcia. Redukuje również zaparcia i wspomaga trawienie.  Jest zalecana cukrzykom, ponieważ zmniejsza zawartość cukru we krwi, a więc polecana jest cukrzykom. Wzmacnia odporność organizmu.

Ponadto skutecznie zwalcza pasożyty (owsiki) oraz łagodzi zapalenia skóry, pomagając w gojeniu ran. Stosowanie cebuli zaleca się również w dolegliwościach reumatycznych. Wyciąg z cebuli jest składnikiem naturalnego syropu na kaszel. Cebula zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka. Zawarta w cebuli siarka pochodząca z olejku lotnego, ogranicza przetłuszczanie się włosów[3].

Imbir – najmocniejszy ze wszystkich naturalnych antybiotyków

Imbir wykazuje liczne właściwości lecznicze. Zawiera dużą dawkę witaminy B1, B2 oraz C, a także żelazo, potas, wapń i magnez. Ważne składniki to także olejki eteryczne, białko, błonnik oraz wiele innych substancji, w tym związek fenolowy – gingerol, który odpowiada za jego ostry smak. Ma liczne zdrowotne zastosowanie. Pomaga w chorobie lokomocyjnej, w zwalczaniu przeziębień, infekcji bakteryjnych i pasożytniczych czy bólach mięśni i stawów. Zwiększa ukrwienie mózgu i poprawia koncentrację. Reguluje ciśnienie krwi i zapobiega tworzeniu się płytek krwi[4].

Imbir to świetny naturalny antybiotyk, wykazuje działanie rozkurczowe i moczopędne. Udowodniono, że podobnie jak czosnek i cebula reguluje trawienie, pobudzając żołądek do wydzielania soków żołądkowych. Stosowany w infekcjach żołądkowo-jelitowych czy wrzodach żołądka, redukuje uporczywe dolegliwości, w tym eliminuje wzdęcia. Badania dowiodły, że ta niezwykła przyprawa zwalcza patogeny takie jak Salmonella, Listeria czy Campylobacter, które w większości wywołują zatrucia pokarmowe i zapalenia żołądka i jelit [5].

Naturalny antybiotyk – bakteriobójczy chrzan

Świeży korzeń chrzanu to też naturalny antybiotyk ponieważ posiada działanie bakterio- wiruso- i grzybobójcze. Swoje właściwości bakteriobójcze chrzan zawdzięcza nie tylko zawartości w składzie fitoncyd ale także lizozymu (murariozy). Lizozym to enzym bakteriobójczy, którego największą zawartość można znaleźć w białkach jaja kurzego. Biolodzy molekularni zaczęli badać lizozym i poddali go badaniom enzymologicznym i krystalograficznym dzięki czemu wysunęli wniosek, iż może wpływać na Helicobacter Pyroli, bakterię wywołującą nieżyt żołądka. Lizozym ma udowodnione działanie antygrzybiczne i antynowotworowe, jak również przeciwbólowe [6]. Chrzan w postaci syropu sprawdza się zwłaszcza w przebiegu infekcji dróg oddechowych. Ma działanie wykrztuśne i odkażające górne drogi oddechowe. Znalazł zastosowanie w uciążliwym kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli [7].

Antybiotyczna i antybakteryjna żurawina

Owoce żurawiny także wykazują silne właściwości antybakteryjne, dlatego również zalicza się je do naturalnych antybiotyków. Dzięki temu, że żurawina zawiera w składzie proantocyjanidy i kwas hipurowy. Spożywanie żurawiny pomocne jest w leczeniu infekcji wywołanych bakterią E. coli, która jest przyczyną zakażeń dróg moczowych. Zarówno kwas hipurowy zapobiega osadzaniu się i rozwojowi bakterii na ściankach pęcherza moczowego, co przeciwdziała infekcjom. Procyjanidyny wraz z fruktozą zapobiegają przywieraniu bakterii do komórek, dzięki czemu żurawina zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł.

Sok z żurawiny zmniejsza ryzyko zawału i zapobiega chorobom nowotworowym. Podobnie jak inne naturalne antybiotyki, żurawina przeciwdziała chorobom serca i tworzeniu się zakrzepów krwi. Udowodniono, że żurawina ma również działanie  przeciwgrzybobójcze. Oprócz skuteczności w zwalczaniu bakterii E.coli odkryto, że żurawina ma również działanie na bakterię Helicobacter Pyroli, powstrzymując osadzanie się jej w ściankach żołądka. Jej spożywanie profilaktycznie zapobiega infekcjom układu pokarmowego[8].

Bazylia, oregano i tymianek – naturalne antybiotyki na choroby układu oddechowego

Bazylia, dzięki olejkowi eterycznemu zawartemu w składzie ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dlatego z powodzeniem może zastępować antybiotyki. Zawiera ona przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Bazylia również pomaga na choroby układu pokarmowego – pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a tym samym zapobiega skurczom żołądka. Ponadto: działa przeciwdepresyjne; zmniejsza nadpobudliwość; poprawia nastrój.

Oregano dzięki antyseptycznym właściwościom jest stosowany od wieków w leczeniu dolegliwości układu oddechowego i pokarmowego. Posiada również właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne, ze względu na wysoką zawartość kwasów fenolowych i flawonoidów. Oregano zawiera: błonnik, żelazo, mangan, witaminę E, żelazo, wapń, kwasy tłuszczowe omega, mangan. Olej z oregano znalazł zastosowanie w alergiach, bólach zatok, zapaleniach stawów, przeziębieniach i grypach, chorobach skóry: trądziku, grzybicy stóp czy łupieżu.

Podobnie właściwości wykazuje olejek eteryczny z tymianku, również ma działanie przeciwpasożytnicze, grzybobójcze i bakteriobójcze. Także wspomaga pracę układu oddechowego: pobudza wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, rozrzedzając zalegającą wydzielinę oskrzelową i ułatwiając odkrztuszanie.

Ekstrakt z pestek grejpfruta

Wyciąg z pestek grejpfruta jest bogaty w bioflawonoidy, witaminę C i wiele innych cennych substancji. W medycynie naturalnej stosuje się go w profilaktyce i leczeniu chorób przewodu pokarmowego (wrzody żołądka lub dwunastnicy, stany zapalne błony śluzowej), zakażeniach dróg oddechowych, jamy ustnej i skóry, a także jako środek podnoszący odporność organizmu. Jak przekonują naukowcy z University of Texas Medical Branch na łamach “The Journal of Alternative and Complementary Medicine”, wyciąg z pestek grejpfruta potrafi zwalczyć ponad 800 różnych szczepów wirusów i bakterii, 100 szczepów grzybów oraz sporą liczbę pasożytów. Zalecana dawka olejku to 2 krople na łyżeczce płynu (dla dzieci o połowę mniej) na dobę.

Echinacea (jeżówka)

Przetwory z jeżówki, a konkretnie z jeżówki purpurowej, podnoszą naturalną odporność organizmu, a także działają przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Jeżówka purpurowa zawiera wiele leczniczych substancji, jednak najsilniejsze działanie immunostymulujące mają zawarte w niej polisacharydy oraz izobutyloamidy.

Dzięki wszechstronnemu działaniu naturalnych antybiotyków szybko można wrócić do zdrowia gdy pojawią się infekcje. Antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe właściwości wymienionych wyżej naturalnych antybiotyków sprawiają, że z powodzeniem można je stosować w profilaktyce wielu chorób.

Źródło: diagnozujmy.pl

Przypisy:


[1]. Aleksander Fleming i penicylina, http://www.focus.pl/czlowiek/alexander-fleming-i-penicylina-8658 (dostęp: 19.01.2017).

[2] Czosnek:naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku, http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czosnek-naturalny-antybiotyk-wlasciwosci-lecznicze-czosnku_37177.html  (dostęp: 19.01.2017).

[3]. B. Zwolińska, M. Majewska, CEBULA – właściwości lecznicze. Cebula dobra na przeziębienie, kaca i zaparcia, http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/cebula-wlasciwosci-lecznicze-cebula-na-przeziebienie-kaca-zaparcia_35360.html (dostęp: 19.01.2017).

[4]. I. Gryszkiewicz, IMBIR – właściwości lecznicze. Pomaga przy chorobie lokomocyjnej i przeziębieniu, http://www.zdrowieiswiadomosc.com/2015/11/imbir-wasciwosci-lecznicze-pomaga-przy.html (dostęp: 19.01.2017).

[5]. M. Majewska, Naturalne antybiotyki ziołowe i roślinne – właściwości, http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/grypa-i-przeziebienia/naturalne-antybiotyki-ziolowe-i-roslinne-wlasciwosci_42448.html (dostęp: 19.01.2017).

[6]. Ewa Gajda , Gabriela Bugla-Płoskońska, Lizozym – występowanie w przyrodzie, właściwości biologiczne i możliwości zastosowań, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2014 nr 68, str 1501-1515.

[7]. Naturalne antybiotyki ziołowe i roślinne – właściwości,  dz.cyt.

[8]. Żurawina na pęcherz, wrzody i serce, http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zurawina-na-pecherz-wrzody-i-serce_33955.html (dostęp: 19.01.2017).

[9].Naturalne antybiotyki – wykorzystaj ich potęgę…, http://www.doradcasmaku.pl/blog/5173/naturalne-antybiotyki-wykorzystaj-ich-potege….html (dostęp: 19.01.2017).

Dodaj komentarz