fbpx

Ten owoc ma leczyć szereg dolegliwości, są badania że radzi sobie nawet z rakiem

Graviola jest wciąż badana. Jednak już teraz naukowcy informują, że oddziałuje ona pozytywnie na nasze zdrowie.

W tradycyjnej medycynie Ameryki Łacińskiej owoc gravioli wykorzystywany w walce z biegunką, gorączką, reumatyzmem, a nawet pasożytami przewodu pokarmowego. Ponadto, za jej pomocą można próbować leczyć schorzenia wątroby i obniżać ciśnienie krwi. To jednak jeszcze nie wszystko. Naukowcy potwierdzają, że graviola działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i uspokajająco. Jest więc dobrym sposobem na walkę ze stresem i depresją.

Badacze twierdzą, że egzotyczny owoc zwalcza 12 typów raka. Przekonują, że jest on 10 tys. razy silniejszy niż chemoterapia. Brzmi nieprawdopodobnie, ale jest w tym ziarno prawdy. Badania amerykańskiego Purdue University z Indiany pokazują, że substancje znajdujące się w owocu mają silniejsze przeciwnowotworowe działanie niż chemioterapie stosowane w przypadku raka piersi. Brak jednak informacji, na ile to silniejsze działanie.

Z badań wynika, że graviola może pomóc w walce z rakiem piersi czy hamować namnażanie się komórek raka płuc. Co więcej, zwalcza komórki raka jelita grubego, a także radzi sobie z rakiem prostaty, rakiem trzustki, rakiem wątroby i skóry. Tego wszystkiego nie potwierdzono jednak jeszcze w badaniach na ludziach. Niezbędne są dalsze obserwacje, by móc stwierdzić, czy graviola rzeczywiście może być narzędziem do walki z powyższymi nowotworami.

Owoc gravioli jest jednym z największych, jeśli chodzi o owoce egzotyczne. Często przypomina kształtem serce. Dojrza graviola waży od 1,5 do 6,5 kg. Pod względem smaku graviola jest porównywana do ananasa – z lekko kwaskowatą nutą. Należy jednak pamiętać, że spożywanie owocu nie jest wskazane w wypadku osób z lekko obniżonym ciśnieniem i kobiet w ciąży. Trzeba też pamiętać o uzupełnianiu flory bakteryjnej, bo długotrwałe spożywanie gravioli spowoduje wyjałowienie naszego układu pokarmowego.

Oto niektóre właściwości tych owoców:

Obniża poziom cukru we krwi

W medycynie naturalnej Kamerunu (Środkowa Afryka) graviolę od dawna wykorzystuje się w przebiegu cukrzycy. Naukowcy z tego miasta postanowili więc sprawdzić, czy graviola rzeczywiście może pomóc diabetykom. Badania na szczurach, u których cukrzyca została wywołana w sposób sztuczny, dowiodły, że ekstrakt z liści gravioli rzeczywiście ma właściwości przeciwcukrzycowe, gdyż obniża poziom glukozy we krwi i działa ochronnie na komórki beta trzustki, które wydzielają insulinę. Jednak takie działanie wykazywał tylko u chorych gryzoni. U zdrowych szczurów nie otrzymano podobnych wyników.

Łagodzi stan zapalny i zmniejsza ból

Ekstrakty z owoców gravioli mają właściwości przeciwzapalne i łagodzą ból – przekonują naukowcy z University of Lagos w Nigerii. Wyciągi z tego egzotycznego owocu hamują aktywność enzymu cyklooksygenazy (COX) i enzymu COX-2, które biorą udział w syntezie przekaźników pobudzających receptory bólowe. Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Brazylii. W przebiegu ich badań etanolowe wyciągi z liści gravioli, które zostały podane zwierzętom doustnie, zredukowały liczbę skurczów brzucha o 14,42 proc. (przy dawce 200 mg/kg) i o 41,41 proc. (przy dawce 400 mg/kg).

Może pomóc w chorobie wrzodowej

Malezyjscy badacze w testach na szczurach wykazali, że wyciąg z liści gravioli może zapobiegać chorobie wrzodowej. Podzielili oni gryzonie na dwie grupy – jedna otrzymała wyciąg z rośliny, a drugiej podano omeprazol – lek powszechnie stosowany w chorobie wrzodowej. U szczurów, którym podano ekstrakt z gravioli, zauważono znaczący wzrost poziomu prostaglandyn (E2) – substancji, które działają ochronnie na błonę śluzową żołądka – oraz aktywności antyoksydacyjnej. Prostaglandyny to hormony, które pełnią wiele różnych funkcji w organizmie. Wywołują stan zapalny (gdy dojdzie do uszkodzenia tkanki), czego skutkiem jest pojawienie się bólu i nadwrażliwości chorego lub uszkodzonego miejsca, odpowiadają za skurcze mięśni, hamują zlepianie się płytek krwi i obniżają ciśnienie krwi, regulują pracę nerek i układu pokarmowego. W tym ostatnim przypadku zwiększają wydzielanie śluzu żołądkowego (co ma ogromne znaczenie ochronne właśnie w chorobie wrzodowej).

Wzmacnia odporność, zwalcza wirusy

Graviola może pomóc wzmacniać odporność organizmu, zapobiec infekcji, a gdy już dojdzie do jej rozwoju, pomoże zwalczyć chorobotwórcze patogeny. Z badań in vitro wynika, że potrafi poradzić sobie z wieloma chorobotwórczymi drobnoustrojami, nawet z wirusem opryszczki (HSV-1).


Graviola – wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna – 66 kcal
Białko ogółem – 1.00 g
Tłuszcz – 0.30 g
Węglowodany – 16.84 g (w tym cukry proste 13.54)
Błonnik – 3.3 g

Witaminy

Witamina C – 20.6 mg
Tiamina – 0.070 mg
Ryboflawina – 0.050 mg
Niacyna – 0.900 mg
Witamina B6 – 0.059 mg
Kwas foliowy – 14 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.08 mg
Witamina K – 0.4 µg

Minerały

Wapń – 14 mg
Żelazo – 0.60 mg
Magnez – 21 mg
Fosfor – 27 mg
Potas – 278 mg
Sód – 14 mg
Cynk – 0.10 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


Źródło: innpoland.pl,  poradnikzdrowie.pl, cancerresearchuk.org

2 thoughts on “Ten owoc ma leczyć szereg dolegliwości, są badania że radzi sobie nawet z rakiem

  • 29 listopada 2017 at 22:49
    Permalink

    Moja mama ma raka nerki z przezutami…lekarze nie chca Jej leczyc..zaczelysmy same leczenie ekstraktami konopnymi CBD +CBDA 6% kupionymi na konopiafarmacja pl …czekamy na efekty…na pewno poprawil sie Jej apetyt…na pewno jest silniejsza i bardziej chetna do zycia…takiej checi Jej bardzo brakowalo…na pewno Ja nic nie boli…czasem jakies delikatne kolki ktore same ustepuja….Wierze w te ekstrakty i mame…na pewno damy rade…

    Reply
  • 30 listopada 2020 at 17:40
    Permalink

    grawiola, budyniowe jabłko, cherimoya – najsmaczniejszy owoc, jaki zjadłam. Kupuję, gdy tylko gdzieś zobaczę, polecam. Należy tylko uważać, aby nie rozgryzać pestek, ani nie zjadać skórki – są trujące i miąższem ze skórki nie zatrzeć oka – można je uszkodzić, Czyli należy owoc zjeść, a nie się nim „bawić,” to nie ogórek, ani melon, aby nadawał się do celów kosmetycznych.

    Reply

Dodaj komentarz