Dziś obchodzimy dzień czekolady

Dzień Czekolady obchodzony jest 12 kwietnia. Jak donosi Urząd Statystyczny, Polacy zjadają średnio około 6,3 kg tego przysmaku rocznie. Mało kto wie, że czekolada oprócz niekwestionowanych walorów smakowych, ma także właściwości zdrowotne.

Po wyrób z czekolady chętnie sięgamy w chwilach, gdy dopada nas zły nastrój. Czekolada nie dość, że poprawia samopoczucie dzięki wspomaganiu wydzielania endorfin, to wzmaga także koncentrację. Dzięki temu jest polecana osobom narażonym na wysiłek intelektualny. Słodycze te działają także przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Dietetycy polecają czekoladę gorzką. Mleczne i białe czekolady posiadają dużo cukrów i sztucznych dodatków, przez co mogą prowadzić do otyłości i rozwoju takich chorób jak cukrzyca. Czekolada gorzka wprawdzie ma nieco mniej amatorów, ale za to charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi.

Zawiera żelazo, magnez i węglowodany. Zapobiega także rozwojowi chorób serca oraz dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, chroni przed nowotworami. Znajdujące się w ziarnach kakaowych antyoksydanty opóźniają z kolei proces starzenia się organizmu. Jest szczególnie polecana tym osobom, które chcą schudnąć, ale nie potrafią całkowicie zerwać ze słodyczami. Badacze University of Granada donoszą, że gorzka czekolada ma wpływ na zawartość tłuszczu w ludzkim organizmie, a przynajmniej w tym młodym. Badaniom poddano 1458 Europejczyków w wieku 12-17 lat i okazało się, że zwiększone spożycie czekolady ma znaczący wpływ na obniżenie tłuszczu w organizmie– niezależnie od diety, płci czy aktywności fizycznej. Zdaniem naukowców kluczową rolę w tym procesie odgrywa konkretny typ flawonoidów, który ma również wpływ na produkcję kortyzolu i wrażliwość insulinową.

Warto pamiętać, że dobra czekolada powinna zawierać więcej niż 70 proc. kakao.

Dodaj komentarz