fbpx

Sól Kłodawska – najlepsza sól na ziemi?

Ile razy w ostatnich latach było tak, że zachwycaliśmy się produktem, który przywędrował do nas z zachodu lub orientu, a po czasie okazywało się, że coś, co jest wytwarzane w sposób naturalny, u nas, w Polsce jest zdecydowanie lepsze i zdrowsze?

Z pewnością wiele.

Ślepe podążanie za modą nie ma większego sensu, na uwadze powinniśmy mieć przede wszystkim własne zdrowie, a zaraz potem portfel, gdyż trendy mogą również słono kosztować.

Jesteśmy w sposób ewolucyjny przystosowani, do spożywania tego, co pochodzi z naszego regionu świata i właśnie polskie produkty będą dla nas najodpowiedniejsze.

Dotyczy to między innymi soli kłodawskiej, która jak się wydaje nie ma lepszego zamiennika.

Dlaczego? Oto jej zalety:

  • powstała około 250 milionów lat temu poprzez odparowanie krystalicznie czystego Morza Cechsztyńskiego. Jest wolna od wszelkich zanieczyszczeń cywilizacyjnych. Nie są do niej dodawane żadne antyzbrylacze
  • posiada wysoką zawartość chlorku sodu (NaCl), dlatego wystarczy ją tylko wykopać, rozkruszyć i już jest gotowa do sprzedaży. Dzięki temu zostają w niej zachowane wszelkie minerały, potrzebne do funkcjonowania organizmu – dla przykładu: jeśli do czystej wody dodamy szczyptę soli kłodawskiej i łyżeczkę nierafinowanego cukru trzcinowego otrzymamy napój izotoniczny, który będzie zawierał osmotyczne składniki czynne – sód, potas, wapń i magnez w podobnym stężeniu, jakie zawiera osocze krwi …dzięki temu doskonale zaspokoi nasze pragnienie i uzupełni wypocone lub wydalone z moczem minerały
  • są tylko dwie kopalnie na świecie, w których pozyskuje się sól tak wysokiej jakości – Kłodawa i kopalnia w Pakistanie, skąd pochodzi sól himalajska
  • kopalnia kłodawska to firma ze 100-procentowym polskim kapitałem, warto zatem popierać rodzimy przemysł, kupując jego wyroby

 

Źródło: odkrywamyzakryte.pl

2 thoughts on “Sól Kłodawska – najlepsza sól na ziemi?

  • 2 sierpnia 2018 at 15:37
    Permalink

    Brawo Redakcjo! Oby więcej takich artykułów, a mniej „reklamowania” obcego nam drzewka Moringa.
    Głosujemy wszak porfelem, a Wy macie na decyzje zakupowe spory wpływ.
    Tak samo jak sól kłodawska jest lepsza od himalajskiej, tak miód gryczany jest lepszy od reklamowanego
    wszędzie swego czasu miodu manuka. Szukajcie polskich odpowiedników a znajdziecie.
    Kupujmy nasze!

    Reply
  • 8 września 2019 at 23:59
    Permalink

    tylko onej używam

    Reply

Dodaj komentarz