fbpx

Kurkumina i neem skuteczne przeciwko koronawirusowi, wykazuje badanie KGMU

Jeśli regularnie spożywasz kurkumę, neem (miodlę indyjską) i bazylię azjatycką, to nie tylko wzmacniasz odporność na różne choroby, ale do pewnego stopnia blokujesz wpływ koronawirusa wywołującego COVID-19.

Ustalenia te pochodzą z badania przeprowadzonego na naturalnych produktach ziołowych Ajurwedy przez grupę naukowców pod przewodnictwem prof. Shailendrę Saxena, dyrektora Centrum Badań Zaawansowanych (CFAR) na KGMU (King George’s Medical University). Prorektor KGMU, prof. MLB Bhatt, również należał do zespołu badaczy.

Badanie, poddane wzajemnej ocenie i opublikowane w czasopiśmie Springer Nature, zostało przeprowadzone z wykorzystaniem opartego na strukturze 3D projektowania leków.

Choroba COVID-19 jest wywołana wirusem SARS-Cov-2. W naszym badaniu studiowaliśmy bezpośrednią interakcję między produktami ziołowymi a wirusem, wykorzystując białko wirusowe lub białka gospodarza. Wyniki dowiodły, że niektóre ze znanych z Ajurwedy produktów wzmacniających odporność, zwłaszcza kurkumina (haldi), nimbina (neem), ashwagandha oraz czarny pieprz, mogą ograniczać przyłączanie się wirusa do receptora ACE2. Ten efekt powstaje w wyniku hamowania glikoproteiny S wirusa lub jego receptora komórkowego, co blokuje wejście wirusa do naszego ciała – mówi główny naukowiec prof. Saxena.

Zaproponowaliśmy, że te naturalne produkty/leki z Ajurwedy mogą być użyteczne jako środki terapeutyczne przy COVID-19. Mogą być stosowane w ramach medycyny integracyjnej, razem z lekami alopatycznymi. Na przykład pracownicy służby zdrowia mogliby otrzymywać specjalne dawki tych produktów, żeby lepiej chronić się przed zarażeniem wirusem – dodaje. Badanie uważane jest za pierwsze tego typu, które udowadnia za pomocą danych, że naturalne lekarstwa mogą być w znacznym stopniu skuteczne przeciwko koronawirusowi.

Znamy struktury białkowe tych środków naturalnych oraz wirusa. Na potrzeby badania sprawdziliśmy cały zbiór produktów ziołowych, jednak odkryliśmy, że głównie kurkumina i neem hamują przyłączanie się wirusa do receptora ACE2 znacznie skuteczniej niż hydroksychlorochina – mówi prof. Saxena.

Prof. Saxena powiedział także, że Springer Nature wysłał raport z tego badania do Światowej Organizacji Zdrowia ze względu na jego przydatność podczas epidemii.

 

Tłumaczenie: Ola Kotlęga

Źródło: timesofindia.indiatimes.com

 

Dodaj komentarz