Czesi uruchomili młyn bezglutenowy. Tuż przy polskiej granicy

1

Od czerwca 2014 roku w Nowym Mieście pod Śnieżnikiem funkcjonuje młyn pozwalający na ekologiczną produkcję bezglutenową. Zbudował go czeski lider rynku żywności ekologicznej, PRO-BIO.

Ilość ludzi cierpiących na celiakię (nietolerancję glutenu) nieustannie rośnie. – Konieczność otrzymania przez bezglutenowców rzeczywiście czystej mąki oraz wprowadzenie surowszych norm sprawiły, że zdecydowaliśmy się wybudować ten młyn. Prace budowlane trwały rok, dziś nie musimy już poszukiwać innych przetwórców mąki bezglutenowej, oferujemy własny produkt sprawdzonej jakości –  mówi założyciel a zarazem współwłaściciel firmy inż. Martin Hutař. – Przy zakładanej trzyzmianowej produkcji wydajność młyna wyniesie 8 – 10 ton przetworzonego surowca dziennie – dodaje.

Młyn powstał w dotychczas nieużywanej części budowli stopniowo remontowanej przez firmę PRO-BIO.

Łączne wydatki na projekt bezglutenowy połączony z remontem budynków i zakupem urządzeń do pakowalni i młyna  wyniosły niemal 620 000 euro. Aktualnie PRO-BIO, s.r.o. ma w swojej ofercie ponad 400 produktów bezglutenowych. Przedstawiciele firmy zapowiadają, że oferta ta będzie się z biegiem czasu poszerzać.

 

Źródło: http://www.biokurier.pl

Dodaj komentarz