Chronimy pszczoły


1

Od końca lat dziewięćdziesiątych pszczoły znikają z uli. Pszczelarze na całym świecie obserwują tego tajemnicze i nagłe przypadki. Zmniejsza się także drastycznie liczba pszczelich rodzin. Tymczasem pszczołom zawdzięczamy coś więcej niż tylko miód czy inne produkty pszczele: są one kluczowe dla produkcji żywności, ponieważ to one zapylają rośliny, które spożywamy. Trzmiele, pszczoły samotnice i inne owady, np. motyle, osy i muchówki – wszystkie te owady pracują od świtu do nocy, zapylając rośliny uprawne i dziko rosnące.Co trzecia łyżka pokarmu, który spożywamy, zależy od aktywności owadów zapylających.

To owadom zapylającym zawdzięczamy warzywa takie jak pomidory czy cukinia, owoce takie jak jabłka, orzechy – na przykład migdały, czy zioła służące nam za przyprawy; Dotyczy to także olejów jadalnych – na przykład oleju rzepakowego. W samej Europie ponad 4000 odmian warzyw zależy od zapylania przez pszczoły i inne owady. Jesteśmy od nich uzależnieni, a one umierają – w coraz większej skali. Śmierć pszczół to nasz ludzki problem. Nasze życie zależy od ich istnienia.

Rozwiązania

Pszczoły miodne i dzikie owady zapylające odgrywają kluczową rolę w rolnictwie i produkcji żywności. Niestety, obecnie stosowany model rolny oparty na agresywnym wykorzystaniu substancji chemicznych zagraża zarówno jednym, jak i drugim, przez co stwarza niebezpieczeństwo dla łańcucha dostaw żywności. Opublikowany przez Greenpeace raport pokazuje, że istnieją mocne dowody naukowe wskazujące, że neonikotynoidy i inne pestycydy są w dużym stopniu odpowiedzialne za proces ginięcia pszczół.

1. Mając to na uwadze, apelujemy do polityków o podjęcie następujących działań:

Wprowadzenia natychmiastowego i całkowitego zakazu stosowania pestycydów szkodliwych dla pszczół i innych owadów zapylających, poczynając od siedmiu najbardziej niebezpiecznych: imidakloprydu, tiametoksamu, klotianidyny, fipronilu, chloropiryfosu, cypermetryny i deltametryny.

2. Przyjęcia narodowych planów ochrony owadów zapylających:

  • monitorowania stanu zdrowia pszczół miodnych i innych owadów zapylających!
  • kompleksowej ocena ryzyka stosowania pestycydów i zmniejszenie skali wykorzystywania ich w produkcji w rolnictwie i nie tylko
  • wspierania i promocji praktyk rolniczych mających korzystny wpływ na życie owadów – np. rotacji upraw (płodozmianu),
  • ustanawiania obszarów proekologicznych na poziomie indywidualnych gospodarstw,
  • wspierania ekologicznych metod upraw,
  • zwiększenia ochrony naturalnych i półnaturalnych siedlisk wokół obszarów rolniczych, a także wzmacnianie bioróżnorodności pól uprawnych.

3. Zwiększania finansowania badań, rozwoju i ekologicznych praktyk rolnych polegających na odchodzeniu od chemicznych metod ochrony roślin i stosowaniu rozwiązań opartych na bioróżnorodności, chroniących przed szkodnikami wzmacniających odporność całego ekosystemu. Politycy Unii Europejskiej powinni przeznaczać więcej środków na badania w dziedzinie rolnictwa ekologicznego – w ramach WPR (płatności bezpośrednie) i programu Horizon 2020 (unijny program badawczy).

 
Co robimy?

  • Pracujemy nad wprowadzeniem w Polsce i w Unii zakazu stosowania pestycydów szkodliwych dla pszczół (patrz: Raport)
  • Wspieramy rozwój rolnictwa zrównoważonego i ekologicznego, przyjaznego dla owadów zapylających. Uważamy, że podążanie w kierunku przemysłowego, wysoce schemizowanego modelu rolnictwa, nie służy ani konsumentom ani środowisku.
  • Promujemy rozwój praktyk rolniczych, mających korzystny wpływ na proces zapylania realizowany w ramach systemów rolnych – np. rotacji upraw (płodozmianu), ustanawiania obszarów proekologicznych na poziomie indywidualnych gospodarstw, wspieranie ekologicznych metod upraw.
  • Działamy na rzecz poszerzania w naszym kraju wiedzy o problemie wymierania pszczół miodnych i owadów zapylających.
  • Wspieramy promocję pszczelarstwa.
butonik-projektpszczola-in  adoptuj-mini-in

 

 

Źródło: www.greenpeace.org