Dzień polskiej żywności – zachwyć się rodzimymi produktami spożywczymi

1

Ogólnopolski Program Promocyjny ”Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Celem przedsięwzięcia jest promowanie polskich artykułów żywnościowych najwyższej jakości oraz ich wytwórców. W ramach programu cztery razy w roku organizowane są audyty, podczas których  grono ekspertów ocenia wyroby biorące udział w projekcie i wyróżnia certyfikatem te najbardziej wartościowe. Loża Ekspertów ocenia smak i wygląd żywności, a także stosunek jakości produktów do ich ceny. Każdy artykuł jest z osobna oceniany przez każdego z piątki jurorów.

Podczas dotychczasowych certyfikacji eksperci przyznali certyfikaty szerokiemu spektrum wyrobów. Godło ”Doceń polskie” otrzymały nabiał, pieczywo, mięso, przetwory owocowe i warzywne, napoje, słodycze, dania gotowe, mrożonki, makarony, alkohole, miody i przekąski. Wśród wyróżnionych produktów znajdziemy zarówno tradycyjne propozycje, od lat obecne w naszym jadłospisie, jak i nowości dowodzące o innowacyjności polskich firm.

Właśnie bogactwo i różnorodność oferty rodzimych producentów chcieli podkreślić organizatorzy programu ”Doceń polskie” proponując Dzień polskiej żywności.

– Kalendarz pełen jest nieoczywistych świąt – dni mających zwrócić naszą uwagę na konkretne profesje, czynności, czy produkty. Oczywiście można do nich podchodzić z dystansem i poczuciem humoru, ale równie dobrze takie nietypowe dni mogą nas zainspirować. Skoro chętnie obchodzimy Dzień czekolady, Dzień mleka, czy Dzień makaronu, to czemu nie celebrować Dnia polskiej żywności? – pyta retorycznie Marek Bielski, twórca programu ”Doceń polskie”.

W związku z rosyjskim embargiem na polskie owoce i warzywa, w mediach furorę robi  zainicjowana przez dziennikarza ”Pulsu Biznesu” akcja #JedzJabłka.

– Internauci, jak zwykle w takich sytuacjach zareagowali szybko, wykazując się dużą kreatywnością i poczuciem humoru. Tego typu akcje, choć wywołują uśmiech i rozbawienie, pokazują jaki wpływ na sytuację rodzimych firm mają nasze codzienne decyzje zakupowe – dodaje M. Bielski.

Dzień polskiej żywności obchodzić będziemy 25 sierpnia. Data nie została wybrana przypadkowo. Przed nami dożynki, czyli święto plonów kończące żniwa, niebawem nadejdzie czas zbiorów jesiennych warzyw i grzybów, a tymczasem mamy pełnię lata – na rynku dostępne są świeże owoce i warzywa, z których można przygotować dania różnego typu.

Blogerzy kulinarni, uczestnicy specjalnej akcji zorganizowanej w ubiegłym roku, w ramach Dnia polskiej żywności, udowodnili jak kreatywnie można podchodzić do polskich produktów. Wśród specjalnych propozycji na ten dzień znalazły się m.in. Pęczakotto, Knedle ze śliwkami, Wykwintne kopytka z kurczakiem i kurkami, czy Pierogi z soczewicą. Wszystkie smakowite propozycje można znaleźć pod adresem http://wkrainiesmaku.pl/14533/podsumowanie-akcji-dzien-polskiej-zywnosci/.

Jak przyłączyć się do tegorocznego Dnia polskiej żywności? –  Nie narzucamy konkretnych form celebrowania tego ”święta”; chcielibyśmy, aby to był dzień z polską kuchnią i rodzimą żywnością. To dobry moment, by poznać smak produktów, których do tej pory nie mieliśmy okazji próbować, wrócić do smaków z dzieciństwa lub przeciwnie – poeksperymentować i stworzyć zupełnie nowe danie – zachęca  M. Bielski.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Dodaj komentarz