Korzyści płynące ze stosowania masła klarowanego (ghee)


maslo-klarowane-eko

To co ajurweda stosuje od tysięcy lat, współczesna nauka właśnie potwierdza: ghee posiada niezliczone właściwości prozdrowotne, jest niezastąpione w kuchni, oraz dobrze wpływa na umysł i duszę.
Ghee, forma masła klarowanego, zdecydowanie zasługuje na miano super-pokarmu.

Oto 15 powodów dlaczego.

Doskonałe do gotowania, podnosi walory smakowe potraw
1. Wysoka temperatura spalania: 250 °C
Możesz w nim gotować i smażyć bez obawy, że obróbka termiczna doprowadzi do zmian struktury chemicznej i powstania wolnych rodników, tak jak ma to miejsce w przypadku wielu innych tłuszczów.
2. Ghee nie wymaga przechowywania w lodówce
Istnieją takie wersje ghee, które przetrwały bez lodówki 100 lat i się nie zepsuły.
3. Jedz masło bez obawy przed tym, ze dopadną cie nabiałowe alergie pokarmowe
Ghee wytwarzane jest z masła pozbawionego suchej masy mlecznej oraz zanieczyszczeń, skutkiem czego osoby z nietolerancją laktozy lub kazeiny mogą je spożywać bez żadnych obaw przed reakcjami alergicznymi.

DSCN3027
Wysokie walory odżywcze
4. Ghee obfituje w rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A oraz E.
5. Obfituje również w witaminę K2 oraz sprzężony kwas linolowy (CLA) – antyutleniacz o właściwościach antywirusowych. Tu warunek ważny, choć czasami trudny do spełnienia (ale nadal możliwy :)): ghee, aby zawierało duże ilości CLA, powinno być zrobione z mleka krów wypasanych na pastwisku.

Zarządzanie energią oraz masą ciała
6. Ghee posiada wysokie walory odżywcze, podobne do tych występujących w nierafinowanym oleju kokosowym
Ghee obfituje w kwasy tłuszczowe dwunienasycone, które tuż po wejściu do organizmu wędrują prosto do wątroby (dokładnie tak, jak węglowodany), gdzie ulegają przetworzeniu na gotową do użycia energię. Dlatego też np. sportowcy mogą stosować ghee jako źródło łatwo dostępnej energii.
7. Redukcja masy ciała
Energia podchodząca z kwasów tłuszczowych dwunienasyconych sprzyja spalaniu innych tłuszczów skumulowanych w naszym organizmie, co daje tak pożądany przez wielu efekt chudnięcia.

b6595f150d4a7c6e78b7ebc8e2fbe0e5_620x740

Poprawa trawienia, wzmocnienie układu odpornościowego
Ghee, w przeciwieństwie do innych tłuszczów, obfituje w kwas masłowy z grupy kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Bakterie obecne w naszych jelitach zamieniają błonnik pokarmowy w kwas masłowy, a uzyskaną w ten sposób energię wykorzystują do wzmacniania ścian jelit. A zatem: zdrowy organizm wytwarza swoje własne ghee; jeśli jednak proces ten jest zaburzony, można go łatwo wesprzeć przez włączenie ghee do naszej diety.
8. Zdrowy przewód pokarmowy
Badania wykazują, ze organizmy osób z zaburzeniami funkcjonowania układu pokarmowego nie wytwarzają kwasu masłowego.
9. Sprawny układ odpornościowy
Badania dowodzą także, że prawidłowa produkcja kwasu masłowego sprzyja wytwarzaniu limfocytów T w jelicie, co prowadzi do wzmocnienia układu immunologicznego organizmu.

10. Właściwości antyzapalne i antyrakowe
• Naukowcy stosują suplementy diety oraz lewatywy oparte na kwasie masłowym w postępowaniu leczniczym w chorobach zapalnych jelit takich jak choroba Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego
• lekarze ajurwedyjscy stosują ghee od setek lat w celach łagodzenia stanów zapalnych w organizmie
11. Poprawa apetytu
Ghee stymuluje wydzielanie soków trawiennych, przez co poprawia jakość trawienia, co z kolei wpływa na zachowanie zdrowia oraz utratę wagi.

Umysł i dusza
12. Molekuły emocji
Nowoczesne badania wskazują na to, że negatywne emocje mają swój odpowiednik w postaci związków chemicznych produkowanych przez nasz organizm. To między innymi dlatego starożytne kultury zawsze traktowały umysł i ciało jako jedność. Zgodnie z tą teorią, rzeczone chemiczne nośniki negatywnych emocji są przechowywane przez nasz organizm w tłuszczu. Spożywanie ghee eliminuje tłuszcze, w których zmagazynowane są transportery szkodliwych emocji, a kuracja oczyszczająca z użyciem ghee prowadzi dodatkowo do wywabienia toksyn emocjonalnych z organizmu.
13. Pozytywny pokarm 🙂
W ajurwedzie ghee zaliczane jest do grupy pokarmów satwicznych. Pokarmy satwiczne to takie, które wzmacniają pozytywne nastawienie do życia,a także promują rozwój i wzrost świadomości.
14. Holy Cow, święta krowa, o kurczę jakie to zdrowie, czy jedno i drugie?
Właściwości prozdrowotne ghee przypisuje się jego pochodzeniu: krowy są uważane za zwierzęta święte, ponieważ pobierają ze środowiska i magazynują niezliczone ilości energii duchowych. Mleko krowie przepełnione jest zatem tymi energiami, a przecież ghee to kwintesencja mleka, zatem zawiera całe dobro, które ma w sobie surowiec, z którego powstaje.

masło klarowane
Aktywator ziół
15. Podsmaż swoje zioła i przyprawy w ghee
Ghee wydobywa właściwości prozdrowotne z licznych ziół i przypraw, a następnie transportuje je do tych miejsc organizmu, w których mogą spełnić swoje zadania.
Ajurweda stosuje ghee do przygotowywania niezliczonych preparatów ziołowych.
Skorzystaj z tej wiedzy jako inspiracji i podsmaż swoje przyprawy w ghee przed dodaniem ich do dań Twojej kuchni.

Jak zrobić ghee w domu:
http://realfoodforlife.com/how-to-make-ghee-recipe/

Dwa czynniki szkodzące ghee to woda oraz światło słoneczne, dlatego:
• zawsze przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od źródła światła
• przechowuj ghee poza lodówką, jeśli używasz go codziennie. Wyjęcie z niskiej temperatury do temperatury pokojowej powoduje kondensację pary wodnej w pojemniku, co w efekcie prowadzi do szkodliwego utleniania tłuszczu
• przechowywane w pojemniku próżniowym, ghee zachowa świeżość na 2-3 miesiące
• przechowywane w lodówce bez otwierania pojemnika w międzyczasie, ghee zachowuje świeżość nawet na okres jednego roku.

Nie bój się ghee
kiedyś uważano je za niezdrowe ponieważ jest tłuszczem nasyconym, najnowsze badania pokazują jednak, że ghee należy do grupy siedmiu zdrowych tłuszczów, które są niezbędnikiem w Twojej kuchni.

 

Opracowała: Ewa Jabłońska (ewajablonska.weebly.com) na podstawie – care2.com

Zdjęcia: Katarzyna Fik

Jeśli interesuje Państwa tematyka zdrowej żywności zapraszamy na frymarkbydgoski.pl