fbpx

Ekologiczny znicz – po wyrzuceniu rozkłada się w kilka tygodni

Znicz nazywa się Ground, a jego pomysłodawczynią jest Klaudia Ginter. Intencją do jego stworzenia było stworzenie produktu, który nie będzie szkodzić środowisku. Projektantka czerpała inspiracje  między innymi z metod klejenia łodzi stosowanych przez wikingów. Eksperymenty doprowadziły do stworzenia znicza z odpadów roślinnych.

Spoiwem stał się sfermentowany nabiał, a odpady z wytłoku oleju, czyli makuch roślinny i łupiny orzecha włoskiego odpowiadają za wytrzymałość produktu. Zanim znicz wyrzucimy można wykorzystać go kilkukrotnie – pierwotny wkład można uzupełnić zastępczym. Wkład stanowi węza pszczela oraz bawełniany knot.

Ekologiczny znicz ma prostą formę, tak aby można było powielać ją przy pomocy prostej prasy, aby emisji CO2 nawet przy produkcji było jak najmniej. Znicz jest czasowo odporny na wpływ warunków atmosferycznych, a także ulega procesowi kompostowania. Po wykorzystaniu można go więc wyrzucić do pojemnika na odpady organiczne lub zakopać w ziemi.

 

Źródło: whitemad.pl

 

Dodaj komentarz