Niezwykłe właściwości czarnuszki. Mówi się, że leczy wszystko oprócz śmierci
Pomaga zwalczyć nadciśnienie, podnosi poziom erytrocytów u osób chorujących na anemię, działa przeciwpasożytniczo i zwiększa odporność. W dzisiejszych czasach czarnuszka znów wraca do łask. Dzienna dawka kosztuje zaledwie kilkadziesiąt groszy.
Bomba witamin i minerałów
Prozdrowotne właściwości czarnego kminu były znane już w starożytności. Niektórzy władcy żądali nawet, aby po śmierci pochować ich z eliksirem z czarnuszki, na wypadek gdyby w zaświatach mieli kłopoty ze zdrowiem. Czarnuszka zawiera szereg witamin: A, E, F, B1,B3, B6, biotynę oraz związki mineralne: cynk, selen, magnez, żelazo, sód i potas. Taki zestaw chroni serce, obniża ciśnienie ale również sprawdzi się w przypadku sportowców i osób aktywnych.
Dobra na wszystko
Badania przeprowadzone na oleju z czarnuszki wykazały działanie przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, immunostymulujące, przeciwbólowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, rozkurczowe, rozszerzające oskrzela, ochraniające wątrobę, nerki i żołądek oraz antyoksydacyjne. Jeżeli zatem nigdy wcześniej nie miałeś jej w kuchni, najwyższa pora, by włączyć ją do codziennej diety.
Czarnuszka podnosi odporność
Zawarte w niej związki wzmacniają układ odpornościowy, pobudzając m.in. syntezę interferonu czy wzrost ilości limfocytów i makrofagów (komórek niszczących drobnoustroje).
Skuteczna w problemach oddechowych
Olej z czarnuszki łagodzi zapalenia płuc. Zaobserwowano również obniżenie patologicznych zmian w płucach po chorobach układu oddechowego. W badaniach na astmatykach, którzy przyjmowali olej z czarnuszki zaobserwowano poprawę zdrowia u 80 proc. badanych (szczególnie pozytywnie odpowiadały dzieci). Poprawiła się wydolność płuc oraz ustąpił świszczący oddech.
Działa antywirusowo, antybakteryjnie i antygrzybicznie
Takie skoncentrowane działanie ochronne jest prawdopodobnie udziałem fitozwiązku o nazwie tymochinon. Udowodniono, że działa on leczniczo zarówno w przypadku chorób skórnych jak i wirusowych – zakaźnych. W pewnym badaniu osobom zakażonym wirusem HCV podawano olej z czarnuszki przez okres 3 miesięcy. Po tym czasie zaobserwowano zmniejszenie aktywności wirusa.
Pomaga anemikom
Regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów. Może być zatem pomocny w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy mniejszy dostęp do zieleniny i świeżych, sezonowych warzyw i owoców.
Działa przeciwpasożytniczo
Olej z czarnuszki jest skuteczną terapią w przypadku obecności pasożytów w organizmie. Zwalcza tasiemca, owsiki, blastocytozę, włośnia krętego nie powodując przy tym żadnych działań ubocznych.
Pomaga osobom z nowotworemCzarnuszka ma stwierdzone działanie przeciwnowotworowe. W jednym z badań tymochinon zaaplikowany osobom z nowotworem trzustki wykazał hamowanie migracji i inwazji komórek nowotworowych. Czarnuszka działa również ochronnie podczas radioterapii – zapobiega uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym.
Chroni serce
Czarnuszka przyjmowana regularnie pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Ponadto chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy, a także pomaga regulować poziom glukozy u osób chorujących na cukrzycę typu 2.
Osłona dla żołądka
Olej z czarnuszki powoduje wzrost ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka, a także zwalcza groźną bakterię Helicobacter pylori.
Chroni wątrobę, nerki i … kości
Czarnuszka oczyszcza ustrój z toksyn i przywraca prawidłowe poziomy markerów stresu oksydacyjnego. Zwiększa również gęstość mineralną kości dzięki zwartości kwasów tłuszczowych oraz silnemu działaniu antyutleniającemu i antyzapalnemu.
Dla osób z obniżonym nastrojem
W eksperymentach olej z czarnuszki wykazuje działanie antydepresyjne, uspokajające i przeciwlękowe. Działa również jak adaptogen zwiększając odporność organizmu na stres.
Reguluje gospodarkę hormonalną
Reguluje cykl miesięczny, wspomaga laktację u kobiet karmiących, a także podnosi poziom testosteronu mężczyzn.
Kilka metod stosowania czarnuszki
Czarnuszka sprawdzi się jako napar, zmielona przyprawa nadająca smak każdej potrawie, ale przede wszystkim jako olej – przyjmowany samodzielnie lub dodawany do sałatek.
Napar: 1 łyżkę zmielonych nasion czarnuszki zalej wodą w temp. 90-95 stopni i parz przez ok. 20 minut. Odcedź, następnie dodaj łyżkę miodu. Wypijaj 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie.
Olej: Olej z czarnuszki dostaniesz w sklepach ekologicznych. Powinien być tłoczony na zimno i trzymany w lodówce – najlepiej w ciemnej butelce. Stosuj codziennie – 1 łyżeczka oleju 2-3 razy dziennie, a dzieci połowę tego.
Nalewka: 1/2 szklanki zmielonej czarnuszki zalej szklanką 40-proc. Alkoholu. Odstaw na tydzień, po czym przefiltruj przez watę. Można używać zewnętrznie jak i wewnętrznie, podobnie jak olej.
Opracowanie: Kamila Gulbicka
Źródła: medonet.pl, biotechnologia.pl, fronda.pl
Pingback:InterEkspress. Codzienny magazyn informacyjny. 23 stycznia 2021 – popularny.net – codzienny serwis informacyjny. Przegląd prasy, media