Koronawirus – środki ostrożności i wzmacnianie układu odpornościowego
Przed wybuchem COVID-19 większość ludzi najprawdopodobniej w ogóle nie słyszało o tym szczepie koronowirusa, mimo że inne jego formy powodowały poważne epidemie już w przeszłości. Koronawirusy są grupą wirusów, które powodują choroby u ludzi i innych ssaków, ptaków, nietoperzy, i gadów. U człowieka, większość z nich powoduje łagodne infekcje układu oddechowego, jednak, jak mogliśmy zaobserwować w przypadku COVID-19, w niektórych przypadkach zakażenie może okazać się śmiertelne.
Wielu ludzi zastanawia się, co mogą zrobić, żeby chronić się przed patogenem Choć częste i dokładne mycie rąk, noszenie maski i unikanie podróży to kluczowe środki ostrożności, ważne jest także wzmocnienie układu odpornościowego. Silny układ odpornościowy oznacza większe bezpieczeństwo w razie ataku niebezpiecznych mikroorganizmów, a także mniej przeziębień, infekcji wirusowych, i generalnie lepszą odporność na wszelkiego rodzaju zakażenia.
Proste sposoby na wzmocnienie odporności
- Zdrowy styl życia to podstawa odporności. Upewnij się, że twój jadłospis jest bogaty w zdrowe produkty, zadbaj o podstawową aktywność fizyczną, unikaj toksyn, utrzymuj odpowiednią masę ciała, i wysypiaj się.
- Stres obniża odporność. Podejmij działania w stronę redukcji stresu. Korzystaj z technik relaksacyjnych, takich jak ćwiczenia oddechowe, wizualizacja, lub medytacja.
- Unikaj rafinowanego cukru i nasyconych tłuszczów, jednocześnie upewnij się, że w twojej diecie znajduje się odpowiednia ilość wysokiej jakości białka i niezbędnych kwasów tłuszczowych.
- Bierz wysokiej jakości suplement z witaminami i minerałami. Witaminy C, E, z grupy B, cynk i selen są szczególnie ważne.
- Stosuj większą dawkę witaminy C, 500-1000 mg do 3 razy dziennie, lub rozważ suplementację liposomalną witaminą C w dawce 1000 mg raz lub dwa razy dziennie.
- Zadbaj o suplementację witaminą D – od 2000 do 5000 IU dziennie.
- Stosuj produkt o potwierdzonym klinicznie działaniu wzmacniającym odporność.
Witamina D jest kluczowa dla zdrowia układu odpornościowego
Każdy wie, że witamina D jest ważna dla zdrowych kości, jednak jej rola na tym się nie kończy. Najnowsze badania pokazują, że witamina D wpływa na ponad 2000 genów (ok. 10% ludzkiego genomu) w ciele człowieka. Teraz wiadomo, że niskie stężenie witaminy D może przyczynić się do rozwoju przynajmniej 17 różnych rodzajów nowotworów, choroby serca, udaru, nadciśnienia, chorób autoimmunologicznych, cukrzycy, depresji, i wielu innych powszechnych schorzeń. Jeśli chodzi o zapobieganie grypie, oto potwierdzone fakty:
- Osoby, których stężenie witaminy D we krwi jest niższe niż 38 ng/ml, mają dwa razy więcej infekcji górnych dróg oddechowych od osób z wyższym stężeniem.
- Dzieci, które brały 1200 IU witaminy D dziennie, wykazywały o 58% mniejsze ryzyko zachorowania na grypę.
- Kobiety przyjmujące 2000 IU witaminy D (w celu ochrony kości) wykazywały średnio o 30% mniej epizodów przeziębienia i grypy w porównaniu do kobiet przyjmujących 200 IU witaminy D.
Jako że w przybliżeniu co drugi Amerykanin ma stężenie witaminy D we krwi poniżej 20 ng/ml, suplementacja witaminą D może okazać się znacznie skuteczniejsza i mniej kosztowna niż konwencjonalne szczepionki na grypę. Eksperci zalecają dzienną dawkę w wysokości od 2000 do 5000 IU, nawet w przypadku pozornie zdrowych osób dorosłych. Badania zdecydowanie popierają stosowanie wyższych dawek, zwłaszcza w zimowych miesiącach.
Liposomalna witamina C
Liposomalna witamina C to zaawansowana forma witaminy C, stworzona tak, aby umożliwić lepsze wchłanianie i wykorzystanie w organizmie. Liposomy to małe, kuliste komórki, których zewnętrzna warstwa złożona jest z kwasów tłuszczowych zwanych fosfolipidami, uzyskanymi ze słonecznika lub z soi. Wnętrze liposomów składa się z wody i rozpuszczalnych w wodzie składników aktywnych. Taki rozpuszczalny składnik, chociażby witamina C, jest chroniony przez strukturę liposomalną.
Główną zaletą liposomalnej witaminy C jest jej lepsze wchłanianie. Zdolność komórek układu pokarmowego do przyjmowania wyższych dawek witaminy C jest ograniczona. To dlatego wyższe dawki witaminy C mogą powodować nadmiar gazów i/lub biegunkę. Biodostępność liposomalnej witaminy C jest znacznie wyższa niż w przypadku zwykłej witaminy C, dzięki czemu organizm jest w stanie przyswoić niemalże podwójną dawkę. Liposomalna witamina C jest często zalecana jako doustny zamiennik podania witaminy C dożylnie. Zaleca się stosować 1000 mg raz lub dwa razy dziennie podczas sezonu na przeziębienia i grypę.
Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności
EpiCor & Wellmune
Są to specjalne preparaty wytworzone z drożdży piekarskich. Oba są bogatym źródłem beta-glukanu i innych składników wzmacniających odporność. W ponad 20 badaniach klinicznych zarówno Epicor, jak i Wellmune okazały się skuteczne we wzmocnieniu układu odpornościowego u ludzi. Na przykład EpiCor zwiększył stężenie immunoglobuliny A (IgA) i działanie komórek NK. Wydzielnicza IgA chroni nabłonek błon śluzowych przed infekcją, podczas gdy komórki NK (rodzaj białych krwinek) podróżują krwiobiegiem, zwalczając obce komórki. Przeprowadzono osiem badań metodą podwójnie ślepej próby i z grupą kontrolną otrzymującą placebo nad Epicorem u ludzi. Najistotniejsze w zakresie infekcji wirusowych okazały się jednak badania przeprowadzone zarówno u osób dorosłych, które otrzymały szczepionkę przeciw grypie, jak i u tych, które jej nie otrzymały. W obu przypadkach suplementacja EpiCorem przy dawce wynoszącej 500 mg dziennie korzystnie wpłynęła na zmniejszenie występowania objawów przeziębienia i grypy. Wellmune również okazał się skuteczny w zapobieganiu infekcjom wirusowym górnych dróg oddechowych (przeziębieniom i grypie) w podwójnie ślepych badaniach. Uczestnicy jednego z nich, zażywający 500 mg Wellmune, donoszą:
- Brak opuszczonych dni w pracy lub szkole z powodu przeziębienia, przy czym w przypadku grupy placebo średnia opuszczonych dni wynosiła 1,38.
- Brak występowania gorączki; w porównaniu z 3,50 w grupie otrzymującej placebo.
- Zwiększona jakość życia, włączając poziom energii i samopoczucie emocjonalne, mierzone kwestionariuszem badania zdrowia potwierdzonym klinicznie.
Monolauryna
Monolauryna to substancja pochodząca z oleju kokosowego, dostępna również w formie suplementu diety. Wykazuje działanie przeciw wirusom podobnym do koronawirusa. Wiele wirusów, a także bakterii i pierwotniaków, otacza ochronna błona lipidowa. Najnowsze badania wskazują, że monolauryna rozpuszcza lipidy w otoczce tłuszczowej, w zasadzie rozkładając osłonę tych organizmów, dzięki czemu układ odpornościowy może się ich z łatwością pozbyć. Choć nie badano monolauryny w odniesieniu do koronawirusa, może ona przynieść pewne korzyści. Zalecana dawka monolauryny to 1000-1500 mg dwa razy dziennie.
Serrapeptaza
Serrapeptaza to enzym trawienny, który jednocześnie pomaga utrzymać optymalny stan wydzielanego śluzu. Nazywa się go także enzymem larwy jedwabnika, ponieważ po raz pierwszy wyizolowano go z bakterii znajdującej się w jelitach tych owadów. Ów enzym służy im do trawienia liści oraz rozpuszczania kokonu. Oprócz zapobiegania infekcjom, serrapeptaza okazuje się także działać przeciwwirusowo, ponieważ trawi białka wchodzące w skład otoczki wirusów. Inne proteolityczne enzymy, chociażby bromelina, mogą także okazać się skuteczne. Dawka serrapeptazy zależy od aktywności enzymu: 80000-100000 SPU dwa razy dziennie między posiłkami na pusty żołądek.
Korzeń traganka (Astragalus)
Korzeń traganka jest lekarstwem używanym w tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu infekcji wirusowych. Badania kliniczne przeprowadzone w Chinach potwierdziły jego skuteczność w zapobieganiu przeziębieniom. Oprócz tego okazał się także zmniejszać długość trwania lub nasilenie objawów przeziębienia, oraz zwiększać liczbę białych krwinek w przypadku przewlekłej leukopenii (schorzenia charakteryzującego się niską liczbą białych krwinek). Badanie z udziałem zwierząt wykazało, że traganek działa poprzez stymulowanie kilku czynników układu odpornościowego. W szczególności zdaje się stymulować aktywność białych krwinek, które niszczą inwazyjne organizmy i resztki komórkowe, a także zwiększać produkcję interferonu (istotnym składnikiem wytwarzanym przez organizm w celu walki z wirusami). Należy stosować się do zaleceń na etykiecie.
Jeśli jesteś zaniepokojony koronawirusem…
Jeżeli miałeś kontakt z osobą, u której potwierdzono 2019-nCoV, lub obecnie przeprowadza się u niej badania na wykrycie wirusa, powinieneś obserwować swój stan zdrowia przez 14 dni od ostatniego kontaktu z tą osobą. Zwróć szczególną uwagę na te symptomy:
- Gorączka. Mierz temperaturę dwa razy dziennie.
- Duszność lub trudności z oddychaniem.
- Dreszcze, bóle mięśni, ból gardła, ból głowy, biegunka, nudności / wymioty, katar.
Literatura:
- Pinheiro I, Robinson L, Verhelst A, Marzorati M, Winkens B, den Abbeele PV, Possemiers S. A yeast fermentate improves gastrointestinal discomfort and constipation by modulation of the gut microbiome: results from a randomized double-blind placebo-controlled pilot trial. BMC Complement Altern Med. 2017 Sep 4;17(1):441.
- Schauss AG, Glavits R, Endres J, Jensen GS, Clewell A. Safety evaluation of a proprietary food-grade, dried fermentate preparation of Saccharomyces cerevisiae. Int J Toxicol. 2012 Jan-Feb;31(1):34-45.
- Jensen GS, Redman KA, Benson KF, Carter SG, Mitzner MA, Reeves S, Robinson L. Antioxidant bioavailability and rapid immune-modulating effects after consumption of a single acute dose of a high-metabolite yeast immunogen: results of a placebo-controlled double-blinded crossover pilot study. J Med Food. 2011 Sep;14(9):1002-10.
- Moyad MA, Robinson LE, Zawada ET, Kittelsrud J, Chen DG, Reeves SG, Weaver S. Immunogenic yeast-based fermentate for cold/flu-like symptoms in nonvaccinated individuals. J Altern Complement Med. 2010 Feb;16(2):213-8.
- Moyad MA, Robinson LE, Kittelsrud JM, Reeves SG, Weaver SE, Guzman AI, Bubak ME. Immunogenic yeast-based fermentation product reduces allergic rhinitis-induced nasal congestion: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Adv Ther. 2009 Aug;26(8):795-804.
- Moyad MA, Robinson LE, Zawada ET Jr, Kittelsrud JM, Chen DG, Reeves SG, Weaver SE. Effects of a modified yeast supplement on cold/flu symptoms. Urol Nurs. 2008 Feb;28(1):50-5.
- Mah E, Kaden VN, Kelley KM, Liska DJ. Soluble and Insoluble Yeast β-Glucan Differentially Affect Upper Respiratory Tract Infection in Marathon Runners: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial. J Med Food. 2019 Oct 1.
- Mah E, Kaden VN, Kelley KM, Liska DJ. Beverage Containing Dispersible Yeast β-Glucan Decreases Cold/Flu Symptomatic Days After Intense Exercise: A Randomized Controlled Trial. J Diet Suppl. 2020;17(2):200-210.
- Fuller R, Moore MV, Lewith G, Stuart BL, Ormiston RV, Fisk HL, Noakes PS, Calder PC. Yeast-derived β-1,3/1,6 glucan, upper respiratory tract infection and innate immunity in older adults. Nutrition. 2017 Jul – Aug;39-40:30-35.
- Burg AR, Quigley L, Jones AV, O’Connor GM, Boelte K, McVicar DW, Orr SJ. Orally administered β-glucan attenuates the Th2 response in a model of airway hypersensitivity. Springerplus. 2016 Jun 21;5(1):815.
- Talbott SM, Talbott JA. Baker’s yeast beta-glucan supplement reduces upper respiratory symptoms and improves mood state in stressed women. J Am Coll Nutr. 2012 Aug;31(4):295-300.
- Talbott SM, Talbott JA, Talbott TL, Dingler E. β-Glucan supplementation, allergy symptoms, and quality of life in self-described ragweed allergy sufferers. Food Sci Nutr. 2013 Jan;1(1):90-101.
- Fuller R, Butt H, Noakes PS, Kenyon J, Yam TS, Calder PC. Influence of yeast-derived 1,3/1,6 glucopolysaccharide on circulating cytokines and chemokines with respect to upper respiratory tract infections. Nutrition. 2012 Jun;28(6):665-9.
- Talbott S, Talbott J. Effect of BETA 1, 3/1, 6 GLUCAN on Upper Respiratory Tract Infection Symptoms and Mood State in Marathon Athletes. J Sports Sci Med. 2009 Dec 1;8(4):509-15.
Tłumaczenie: Aleksandra Kotlęga
Źródło: iherb.com