W Bielsku-Białej powstało Pierwsze w Europie wino z konopi

Pierwsze w Polsce wino z intraktem z konopi siewnych wyprodukowane zostało przez winiarską firmę AWE z Bielska-Białej, przy współpracy z Dobrekonopie.pl. Nowy trunek zachowuje wszystkie, w tym także prozdrowotne właściwości konopi.

“Wino Linia Konopie” powstało z połączenia wysokiej jakości wina gronowego czerwonego półsłodkiego oraz intraktu z ręcznie zbieranych w Polsce kwiatostanów i liści konopi siewnych – Cannabis sativa L. Jest to pierwszy tego typu współcześnie wyprodukowany trunek w Polsce i w Europie, jego podstawą jest tradycyjna zielarska receptura. Zastosowanie ziół sprawia, że wino może być stosowane jako środek wspomagający organizm.

Dzięki temu, że wino zawiera żelazo, witaminy B12 i resweratrol, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za przedwczesne starzenie się, spożywane w umiarkowanych ilościach ma prozdrowotne działanie. Dodając do niego intrakt, czyli wyciąg z wyselekcjonowanych ziół, wzmacniamy to działanie i poszerzamy je o właściwości tych roślin – mówi Marta Frygier, dyplomowana fitoterapeutka, pomysłodawczyni linii win z intraktem ziół AWE.

Od lat interesowałam się konopiami, kiedy powstał pomysł na stworzenie win z intraktem ziół, zaczęłam szukać producenta, spełniającego warunki zbioru, temperatury suszenia i dysponującego odpowiednimi wynikami badań. Wybrałam DobreKonopie.pl, markę spółki General Hemp Marekting, która spełnia te wszystkie warunki celująco. – dodaje Frygier.

Wino, dzięki zastosowaniu intraktu z konopi, podobnie jak olejki oraz ekstrakty CBD z konopi siewnych, wspomaga pracę układu nerwowego, krwionośnego oraz pokarmowego.

Wino jest uniwersalnym rozpuszczalnikiem dla ziół, ponieważ ma i alkohol i kwasy organiczne, dlatego kiedyś było często używane w fitoterapii do sporządzania leków ziołowych – mówi Ewa Melania Gryt z Dobrekonopie.pl.

W procesie tworzenia intraktu do roztworu przechodzą wszystkie kannabinoidy z konopi, dzięki czemu to wino ma właściwości suplementacyjne. Wspiera pracę układu kannabinoidowego, podwyższa wszystkie jego funkcje i przywraca wewnętrzną homeostazę organizmu, czyli odporność na stres – dodaje Gryt.

Najlepsze działanie wina z Linii Konopie uzyskamy spożywając jednorazowo niedużą jego ilość, do 120 ml. Polecane jest na wieczór, w chwili relaksu i odpoczynku. Może stanowić dodatek do herbat lub aperitif przed wieczornym posiłkiem. Warto wiedzieć że wina z intraktami ziołowymi są bardziej wrażliwe na warunki zewnętrzne, dlatego po otwarciu, powinno się je przechowywać w lodówce.

Oto jak powstaje wino z konopi:

Źródło: faktykonopne.pl

2 thoughts on “W Bielsku-Białej powstało Pierwsze w Europie wino z konopi

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: