Harpia Wielka jest… naprawdę wielka!

Harpia Wielka  – gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych, zamieszkuje lasy tropikalne w Ameryce Południowej i Środkowej, od południowego Meksyku do północnej Argentyny.

Widok drapieżnego ptaka o długości ciała wynosi ok. 1 metra i rozpiętość skrzydeł sięgającej 2 metrów, krótko mówiąc największego najsilniejszego ptaka na ziemi, robi naprawdę wrażenie. Prawdziwą grozę budzą jednak szpony, które osiągają ponad 12 centymetrów długości. Niektórzy patrząc na zdjęcia ogromnego ptaka sądzą, że jest to jakiś rodzaj mistyfikacji.

Wszystkie harpie są pokryte miękkimi piórami przypominającymi upierzenie sów. Ubarwienie harpii wielkiej jest ciemnoszare na głowie, skrzydłach i grzbiecie natomiast pióra pokrywające brzuch są białe. Na głowie pióra tworzą charakterystyczny czub.

Harpie wielkie zamieszkują tereny od Meksyku przez Amerykę Centralną aż po Ekwador i Kolumbię. Ze względu na wyniszczanie siedlisk tych ptaków, grozi im prawie całkowite wyginięcie. Szacuje się, że na całym świecie pozostało mniej niż 50000 osobników.

Aby ocalić harpię, Panama uznała ją w 2002 roku za symbol swojego kraju i surowo karze kłusownictwo.

 

 

 

Źródło: nauka.rocks

Opracowanie: Krzysztof

Dodaj komentarz