Jak wyeliminować stan zapalny z organizmu? Wybieraj te produkty !

Nie od dziś wiadomo, że dieta i produkty, które spożywamy przekładają się na stan naszego zdrowia. Niektóre produkty wzmacniają odporność organizmu, ale są też takie, które nasilają procesy zapalne, tym samym nieustannie stymulując do pracy układ odpornościowy. Zatem jakie produkty wybierać, aby redukować ukryte stany zapalne w organizmie?  Dlaczego to tak istotne?

Przewlekłe stany zapalne

Mało osób o tym wie, ale w naszych organizmach bardzo często toczą się przewlekłe stany zapalne. Wynikają one z różnych czynników, ale jednym z nich jest właśnie niewłaściwa dieta.  To, co z pewnością wzmaga stan zapalny to cukry proste, kwasy Omega-6 czy tłuszcze typu trans. Przedłużający się stan zapalny może  doprowadzić do niszczenia tkanek, a nawet wywołać choroby, np. cukrzycę, miażdżycę czy chorobę Hashimoto.

Jakie produkty wybierać?

Wprowadzając do naszej diety produkty o  działaniu przeciwzapalnym, możemy poprawić zdolności obronne organizmu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób.

Są nimi głównie warzywa i owoce, które zawierają duże ilości przeciwutleniaczy i polifenoli. Zawarta w nich witamina C  zwalcza wolne rodniki i poprawia szczelność naczyń krwionośnych. Dzięki temu zwiększają się zdolności obronne organizmu i poprawiają jego wydolność.

Wzbogacając dietę w te warzywa i owoce, możemy poprawić naszą odporność i zmniejszyć ryzyko występowania stanów zapalnych w płucach.

Rodzime owoce i warzywa

Wiele owoców i warzyw dostępnych na polskim rynku jest skarbnicą witamin i wartości odżywczych. Warto jeść ich jak najwięcej, ponieważ zawierają flawonoidy oraz witaminę C, dzięki czemu zwalczają wolne rodniki.

  • Jabłka: jedzenie 5 jabłek tygodniowo może zmniejszyć ryzyko wystąpienia astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. Jabłka doskonale wpływają na drogi oddechowe!
  • Dynia: jest bogata w karotenoidy i luteinę, substancje, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Dzięki temu poprawiają stan dróg oddechowych
  • Buraki: są bogate w azotany, które bardzo pozytywnie oddziałują na organizm. Obniżają ciśnienie krwi, poprawiają wchłanianie tlenu, zmniejszając ryzyko występowania nadciśnienia płucnego.
  • Papryka: jest warzywem bardzo bogatym w witaminę C. Jedna papryka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w 170 procentach! Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że płuca pracują wydajniej, co zmniejsza ryzyko występowania stanów zapalnych.

Nie zapominajmy też o ziołach i przyprawach, takich jak n.p. kurkuma. Kurkuma działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, co poprawia wydolność płuc. Z badań wynika, że może ona poprawiać pracę płuc nawet o 9 procent!

Na podobny temat pisaliśmy też TU.

 

Źródło: Poradnik Zdrowie

Opracowanie; Agata Pałach

Dodaj komentarz