86-letni Grek wciąż ręcznie wytwarza ciasto filo
Jak tierdzi 86-letni Giorgos Hatziparaskos, ciężka praca w piekarni po prostu utrzymuje go przy życiu.
Giorgos Hatziparaskos wraz ze swoją żoną Katariną i synem Paraskevasem prowadzą piekarnię w mieście Rethymno, na Krecie.
Senior otwiera swoją piekarnię codziennie o 8 rano, rozpoczynając dzień pracy, która nie należy do najlżejszych. Żona 86-latka odpowiada za marketing, podczas gdy Giorgos wraz z synem zajmują się samą produkcją.
Kiedy kobieta gotuje lunch, mężczyźni robią tradycyjne ciasto filo. Cały proces wymaga skrupulatnego odmierzania i sporego wysiłku fizycznego. Na nagraniu widać, z jaką ostrożnością powstają ogromne arkusze cieniutkiego ciasta.
Jak przyznaje Giorgos, praca jest bardzo męcząca, jednak jest to czynność, która trzyma go przy życiu. Mężczyzna musi robić sobie przerwy pomiędzy przygotowywaniem poszczególnych warstw ciasta filo. Jendak się nie poddaje.
86-letni Grek wyjaśnia, że obecnie jest już niewiele piekarni, które utrzymują stare sposoby przygotowywania cienkiego ciasta. Uprzemysłowienie sprawiło, że ciasto filo można wyrabiać o wiele szybciej i jest to znacznie bardziej opłacalne pod względem siły roboczej.
Rodzina Hatziparaskos podtrzymuje tradycję, Mimo że ich zyski z produkcji ciasta są naprawdę minimalne.
Filo i kataifi
Ręczny proces wytwarzania bułek z ciasta jest sam w sobie dziełem sztuki, a piekarnia stała się atrakcją turystyczną. Zwiedzający gromadzą się, aby zobaczyć pracującego Greka i przy okazji kupić niektóre z produkowanych przez rodzinę słodyczy.
Giorgos wykonuje także poszatkowane ciasto kataifi, które jest jeszcze bardziej pracochłonne niż filo – jego tworzenie trwa około trzech godzin.
Źródło: Business Insider