Sukces restauracji z Krakowa i Warszawy – awans na listę najlepszych na świecie
Opublikowano wyniki tegorocznej edycji prestiżowego międzynarodowego konkursu World Culinary Awards. Wśród najlepszych restauracji z całego świata znalazły się dwa polskie lokale: renomowane restauracje z Krakowa i Warszawy, specjalizujące się w fine diningu.
World Culinary Awards 2024: restauracje z Krakowa i Warszawy wśród najlepszych
World Culinary Awards to międzynarodowy konkurs, w którym nagradzane są czołowe lokale gastronomiczne z całego świata w ponad 40 różnych kategoriach. Jest to „młodszy brat” organizowanego od 1994 roku konkursu World Travel Awards.
Zwycięzcy są wyłaniani poprzez głosowanie w ściśle określonym czasie. W procesie tym uczestniczą zarówno międzynarodowi przedstawiciele branży gastronomicznej i krytycy kulinarni, jak i miłośnicy dobrego jedzenia spoza branży.
W piątej edycji World Culinary Awards nie zabrakło polskiego akcentu w postaci dwóch rodzimych restauracji. Na liście laureatów znalazły się krakowska „Bottiglieria 1881” oraz warszawski „Europejski Grill”.
Jurorzy uznali „Bottiglierię 1881” za najlepszą restaurację w Polsce. Lokal ten odebrał tytuł ubiegłorocznemu zwycięzcy, krakowskiej „Fiorentinie”, która wraz z warszawską restauracją „Butchery & Wine” dotarła do finału tegorocznej edycji konkursu.
Tytuł najlepszej restauracji hotelowej w Polsce otrzymał „Europejski Grill”, działający w warszawskim hotelu Raffles Europejski. Pokonał on cztery inne polskie restauracje nominowane w tej kategorii: „3 Rybki” w Hotelu Starym w Krakowie, „Fusion” w warszawskim Westin, „Platter by Karol Okrasa” w InterContinentalu (również w Warszawie) oraz „Szóstkę” w Hotelu Warszawa.
„Bottiglieria 1881” i „Europejski Grill”: czołówka polskiej gastronomii
Krakowska „Bottiglieria 1881” jest doskonale znana miłośnikom fine diningu w Polsce. Na jej czele stoi Przemysław Klima, jeden z najbardziej uznanych polskich szefów kuchni, który szlifował swoje umiejętności m.in. w słynnej kopenhaskiej „Nomie”.
Zlokalizowana na krakowskim Kazimierzu „Bottiglieria 1881” działa od 2013 roku, a jej założycielami są Przemysław Klima i Robert Gumuliński. To pierwsza w historii polska restauracja, która zdobyła dwie gwiazdki w prestiżowym przewodniku Michelin. Menu opiera się na lokalnych składnikach i stanowi nowoczesną interpretację tradycyjnej polskiej kuchni.
Pierwszą gwiazdkę „Bottiglieria 1881” otrzymała w 2020 roku. Wówczas Klima stał się najmłodszym polskim szefem kuchni z tym wyróżnieniem, zdobywając je w rekordowo krótkim czasie od objęcia stanowiska.
Restauracja „Europejski Grill” w hotelu Raffles Europejski w Warszawie została otwarta w 2018 roku, równocześnie z hotelem, który przeszedł gruntowną, kilkuletnią renowację. W przeciwieństwie do „Bottiglierii 1881”, menu w hotelowej restauracji zawiera nie tylko polskie potrawy, ale także dania międzynarodowe w nowoczesnym, wyrafinowanym wydaniu.
Pierwszym szefem kuchni „Europejskiego Grilla” był pochodzący z Kraju Basków Beñat Alonso, który przez ponad 20 lat zdobywał doświadczenie w restauracjach takich hoteli jak Windsor w Melbourne, The Berkeley Hotel w Londynie czy Old Course Hotel w szkockim St. Andrews.
W 2023 roku zastąpił go na tym stanowisku Włoch Luca Casini, który przez wiele lat pracował m.in. w pięciogwiazdkowych hotelach Four Seasons oraz w restauracjach nagrodzonych gwiazdkami Michelin.