Pizza wypiekana 320 metrów pod ziemią? Takie rzeczy tylko na Śląsku

Stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), uznawane za najwyższy autorytet na świecie w dziedzinie tradycyjnej pizzy neapolitańskiej, w niedzielę 13 kwietnia 2025 roku zjechali do Zabrza, by pod ziemią – na głębokości 320 metrów – wypiec pizzę w niezwykłych warunkach.

Śląsk już wcześniej wpisał się w pizzową historię – w Katowicach, w Fabryce Porcelany, działa najwyższy piec do wypieku pizzy z kominem o wysokości aż 49 metrów. Kiedyś służył do odprowadzania dymu przy produkcji porcelany, dziś jest częścią restauracji Prodiż.

Teraz region może zasłynąć także jako miejsce najniższego wypieku pizzy – dosłownie, bo aż 320 metrów pod ziemią.

Wypiek odbył się w zabytkowej Kopalni Guido w Zabrzu, w niedzielę 13 kwietnia 2025 roku o godzinie 15:40. To właśnie tam zespół AVPN, międzynarodowej organizacji specjalizującej się w neapolitańskiej pizzy, spróbował swoich sił w ekstremalnych warunkach podziemnych.

To niezwykłe wydarzenie towarzyszy Polskim Mistrzostwom oraz Eliminacjom do Olimpiady Pizzy, które mają miejsce w Gliwicach w dniach 14–16 kwietnia, pod honorowym patronatem Ambasady Włoch. Z tej okazji do Polski przyjechała oficjalna delegacja AVPN, z samym Antonio Pace’em – prezesem organizacji i legendą światowej sceny kulinarnej – na czele.

Associazione Verace Pizza Napoletana to renomowane stowarzyszenie z ponad czterdziestoletnią tradycją, którego misją jest promocja i ochrona oryginalnej pizzy neapolitańskiej. Organizacja dba o zachowanie klasycznych receptur oraz metod wypieku, zrzeszając liczne certyfikowane pizzerie z całego świata i pełniąc rolę ambasadora włoskiej kultury kulinarnej.

Antonio Pace, jako prezydent AVPN, od lat aktywnie promuje dziedzictwo kulinarne Neapolu, przyczyniając się do wpisania pizzy neapolitańskiej na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jego działalność to nie tylko kulinarna edukacja, ale również budowanie mostów między narodami poprzez wspólne doświadczanie smaku.

Dodaj komentarz