Czerwone wino i ciemna czekolada odmładzają komórki
Dobra wiadomość dla miłośników czerwonego wina i czekolady. Najnowsze badania dowodzą, że zawarte w nich substancje pomagają „odmłodzić” komórki. Sprawiają, że wyglądają i zaczynają funkcjonować, jak młode komórki.
Zespół naukowców z Exeter University w Wielkiej Brytanii zaaplikował do komórek związki chemiczne zwane flawonoidami. Flawonoidy znane są z właściwości przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych i występują w czerwonym winie, ciemnej czekoladzie, ale też jagodach i winogronach. Jaki był efekt? W ciągu zaledwie kilku godzin komórki zaczęły się dzielić. Co więcej, ich „telomery”, zwane również „wskaźnikami wieku” zaczęły się wydłużać. Telomery to zakończenia chromosomów, które z wiekiem zaczynają się skracać. Ich zadaniem jest utrzymanie DNA w stanie nienaruszonym.
– Zauważyłam, że niektóre komórki zaczęły się odmładzać. Stare wyglądały jak nowe! To było jak magia. Powtarzałam eksperyment kilkakrotnie i za każdym razem komórki odmładzały się – mówi dr Eva Lattore z Uniwersytetu Exeter.
Naukowcy mają nadzieję, że wyniki ich badań pozwolą opracować terapię, która pomoże ludziom starzeć się łagodniej i bez problemów zwyrodnieniowych, a więc zachować młodość na dłużej. Jednym z powodów, dla których starsze osoby stają się bardziej podatne na choroby, jest bowiem to, że tkanki gromadzą starzejące się komórki, które są żywe, ale nie rosną lub nie funkcjonują tak, jak powinny.
– To pierwszy krok, aby ludzie mogli żyć normalnie, ciesząc się zdrowiem przez całe życie – skomentowała Lorna Harries, profesor genetyki molekularnej na Uniwersytecie w Exeter.
Źródło: The Independent, Newsweek