Bezdomni odnaleźli nowe życie, pracując na 9-hektarowej ekologicznej farmie i restauracji
W ciągu 22 lat, odkąd Izba Gospodarcza Miami postanowiła zrobić coś z rosnącym problemem bezdomności w ich rejonie, 10 000 osób zostało umieszczonych w domach, wliczając w to 145 rodzin, wszystko to dzięki unikalnemu rozwiązaniu – ekologicznej farmie ze sklepem.
Baza wojskowa, która została obrócona w gruz podczas huraganu „Andrew”, stała się domem dla tej zrównoważonej społeczności, która dysponuje certyfikatem LEED w swoich kamienicach, usługami socjalnymi przenoszenia ludzi z ulic, 9-hektarową certyfikowaną ekologiczna farmą, oraz posiada całoroczny market dla rolników, wraz ze szkoleniami na temat uprawy młodych roślin.
Ostatnio, społeczeństwo „Zielone Ogrody” otworzyło restaurację na świeżym powietrzu, która zatrudnia 10 rezydentów w kuchni i w kawiarni. Przychody z tych przyjaznych środowisku przedsięwzięć są przeznaczane na wypłaty dla personelu kawiarni oraz pięciu rezydujących rolników.
Pozytywnym faktem jest również to, że pracownicy którzy mają niewielkie doświadczenie, uczą się pracy, co przygotuje ich do życia poza „Zieloną Społecznością”
„Nasza wizja Zielonych ogrodów w końcu staje się żywa, to bardzo ekscytujące” – powiedział Stephanie Berman, dyrektor generalny organizacji non-profit „Carrfour Supportive Housing” założonej ponad 20 lat temu, aby pomagać ludziom z biednych środowisk.
„Widzieliśmy jak gospodarstwo zachęca do bycia samowystarczalnym i do życia we wspólnocie, mamy nadzieję że z restauracją będzie tak samo”
Rezydentka Alma Santos podsumowała uczucia mieszkańców ośrodka, na temat społeczności Carrfour. „Dziękuję, Dziękuję, Dziękuję” – powiedziała, stojąc obok swojego 14-letniego syna, podczas uroczystości otwarcia „Zielonych Ogrodów”. „Zmieniłeś na zawsze nasze życia, mamy teraz możliwość niesienia pomocy innym”.
Podobnie jak na rynkach rolniczych w całym kraju, Zielony Market oraz Kawiarnia pozwala swoim stałym klientom nabywać towary w połowie niższej cenie.
Restauracja oferuje prawdziwe doświadczenie „od pola – do stołu”, z opcjami lanczu w postaci mozzarelli, margherity z pizzą, świeżo robionego hummus, sałatki z owoców pitaja i hamburgera z bakłażana. To zdrowe menu zostało stworzone przez szefa kuchni Adri Garcia, właściciel lokalnej firmy cateringowej.
Źródło: goodnewsnetwork.org