Masdar Headquarters – pierwszy na świecie budynek o dodatnim bilansie energetycznym

Masdar Headquarters będzie pierwszym na świecie budynkiem o dodatnim bilansie energetycznym. Znaczy to, iż będzie wytwarzał więcej energii niż jej zużywał.

Ten przełomowy budynek, zlokalizowany w pobliżu Abu Zabi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, stanowi część o wiele większego projektu Masdar City – inwestycji o zerowym poziomie odpadów i emisji dwutlenku węgla, która będzie pokazem zaawansowanych technologii energetycznych i gospodarki odpadami. Masdar City zapewni Abu Zabi pozycję światowego lidera w dziedzinie badań i rozwoju technologii pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych.

Masdar-Headquarters-3

Nad projektem Masdar Headquarters pracuje zespół składający się z projektantów Adrian Smith + Gordon Gill Architecture (AS+GG), konstruktorów z Thornton Tomasetti oraz inżynierów z zakresu konstrukcji mechanicznych, instalacji elektrycznych i instalacji wodno-kanalizacyjnych (MEP) z Environmental Systems Design (ESD).

Budowa już się rozpoczęła. Gotowy budynek będzie zintegrowany z Masdar City i będzie stanowić dodatni czynnik energetyczny ze względu na około 103-procentowy bilans energii.

mh02

W ośmiokondygnacyjnym budynku powstaną lokale biurowe i handlowe, sala modlitw, bezpośrednie przejścia do systemów komunikacji miejskiej, a nawet ogrody. Obiekt będzie zużywać o 70 procent mniej wody niż porównywalne budynki. Wśród licznych proekologicznych elementów konstrukcyjnych, znajdzie się 7 akrowe zadaszenie, które zapewni cień, a jednocześnie będzie stanowić armaturę jednego z największych na świecie zestawów paneli słonecznych.

masdar_headquarters_002_big

Charakterystycznym elementem architektonicznym budynku jest zestaw 11 stożków wspierających potężną kratownicę dachu. Umożliwią one także naturalną wentylację i chłodzenie, kierując ciepłe powietrze na poziom dachu, gdzie rozwieje je wiatr. Stożki umożliwią także oświetlanie budynku światłem naturalnym oraz stworzą atrakcyjne, wewnętrzne dziedzińce przypominające oazy.

Źródło: smithgill.com, carboun.com, e-architect.co.uk


Dodaj komentarz