Pierwsze rośliny kwitną na pokładzie międzynarodowej stacji kosmicznej ISS

space4

Komandor Scott Kelly, astronauta NASA i dowódca Misji 46, dzieli się pierwszymi kadrami cynii, które wyhodował na pokładzie międzynarodowej stacji kosmicznej ISS.

Komandor, który zdecydowanie upodobał sobie ogrodnictwo, nie znalazł sobie tego hobby z nadmiaru wolnego czasu; jego działania są częścią rozpoczętego przez NASA projektu tworzenia Systemu Produkcji Warzyw w kosmosie (znanego też pod pieszczotliwą nazwą Veggie, czyli Warzywko :)).

Ten przenośny ogródek pozwala załodze ISS na produkcję żywności, która przy okazji nierzadko staje się bardzo relaksującym sposobem na rekreację.

W 2015 roku, załoga wypielęgnowała, a następnie zjadła kosmiczną sałatę rzymską, po czym skomentowała to w następujący sposób na Twitterze:
„To mały kęs dla człowieka, ale ogromny krok dla projektu #NASAVEGGIE oraz naszej misji #JourneytoMars. #YearInSpace.”

Eksperymentalną uprawę kwiatów rozpoczął 16 listopada 2015 roku astronauta Kjell Lindgren, kiedy to aktywował specjalne poduszeczki z nasionami cynii, które zawierają substancje odżywcze wspomagające wzrost roślin w dość surowych warunkach eksperymentalnej komory wzrostu zainstalowanej niskim kosztem na pokładzie ISS.

ocs_iss_0

Sam widok tych pięknych kwiatów zupełnie na to nie wskazuje, ale załoga napotkała wiele trudności tuż po rozpoczęciu eksperymentu.
Na przykład w ubiegłym miesiącu zauważono na roślinach ślady pleśni.
Zatroskany losem upraw, komandor Kelly poprosił Centrum Nadzoru Misji Kosmicznej o upoważnienie go do sprawowania niepodzielnej opieki nad cyniami, dzięki czemu kwiaty przetrwały po dziś dzień.
Zgodnie z własną inicjatywą, komandor zastąpił treściwą instrukcję obsługi kosmicznych roślinek autorów programu Veggie swoim własnym, jednostronnym przewodnikiem zatytułowanym: „Hodowla cynii: przewodnik kosmicznego ogrodnika.”
Niedługo po tym, użytkownicy Twittera odebrali następujący komunikat:
„Część moich kosmicznych kwiatków odżyła! Zdecydowanie poweselały!”
Podekscytowany tym osiągnięciem, komandor przeniósł kwiaty ze sztucznie oświetlanej komory i postawił je w oknie stacji kosmicznej, zapewniając im w ten sposób dostęp do światła słonecznego.

space2

Komandor i jego załoga pokonują aktualnie ostatni zakręt swojej rocznej misji na ISS, dlatego też przeprowadzają liczne eksperymenty, które za cel mają utorowanie drogi dłuższym, nawet kilkuletnim wyprawom kosmicznym na Marsa.
Opanowanie uprawy żywności w warunkach mikrograwitacji jest kluczowe dla powodzenia przyszłych wypraw kosmicznych na Czerwona Planetę. Bezcenne doświadczenie załogi ISS jest tak dla naukowców, jak i dla astronautów momentem rozstrzygającym o losie badań nad eksploracją kosmosu, prowadzonych w ramach planowanych ekspedycji kosmicznych NASA należących do programu „Wyprawa na Marsa”.

 

Tłumaczenie: Ewa Jabłońska

ewajablonska.weebly.com

Foto: NASA, Scott Kelly

Źródło: futurism.com


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *