Family22 – szklarnia, która produkuje rocznie ponad 300 owoców
W czasie międzynarodowych pokazów agrotechnicznych w Paryżu, firma myfood, zajmująca się wdrażaniem rozwiązań, które mają pozwolić mieszkańcom miast na przejęcie kontroli nad systemem produkcji żywności, zaprezentowała pierwszą europejską serię inteligentnych szklarni akwaponicznych.
Myfood to rozwiązania dla tych, którzy chcą samodzielnie produkować własną żywność. Budowane przez firmę szklarnie to niewielkie przestrzenie, łączące trwałość z wydajnością, akwaponikę (jednoczesną hodowlę ryb i warzyw) z permakulturą (projektowaniem ekologicznym). Gwarancją sukcesu jest inteligentny system monitorujący, który usprawnia wydajność i zarządzanie szklarnią.
Przez ostatni rok, trzydziestu „Pionierów” w całej Europie zainstalowało szklarnie myfood i rozpoczęło eksperymenty z nowymi metodami produkcji i konsumpcji żywności. To właśnie dzięki tej społeczności „beta testerów”, firma myfood mogła dopracować szczegóły tego innowacyjnego projektu, który produkuje rocznie od 300 do 400 kilogramów warzyw… oraz ryb.
„Nasze szklarnie o rozmiarach od trzech i pół do dwudziestu dwóch metrów kwadratowych można instalować na balkonach i w ogródkach. Rośliny hodowane są w pionowych wieżach, odżywianych przez mieszczący się na dnie szklarni zbiornik wodny z rybami”.
W czasie pokazów pokazano model „Family22” – szklarnię o powierzchnie dwudziestu dwóch metrów kwadratowych, która może działać bez zasilania zewnętrznego (panele słoneczne, zbiorniki na wodę, zdalna kontrola). Znacznie mniejszy, kompaktowy model „City” (trzy i pół metra kwadratowego), zmieści się na dużym balkonie lub niewielkim tarasie. Szklarnie można instalować również na podwórkach i dachach, nie wymagają one bowiem fundamentów.
„myfood zaprasza wszystkich, którzy chcieliby dołączyć do aktywnej społeczności użytkowników, dzielących się najlepszymi pomysłami i opowieściami o własnych sukcesach. Produkcja zdrowej, naturalnej żywności przez jej konsumentów, to odpowiedź na zabójcze dla środowiska, intensywne rolnictwo przemysłowe, które charakteryzuje się brakiem transparentności procesów produkcji jedzenia”,
Źródło: myfood.eu