Kurkumina poprawia nastrój i pamięć
Podczas testów kurkumina, żółto-pomarańczowy barwnik z bulw ostryżu długiego, wywierała korzystny wpływ na pamięć i nastrój osób z łagodnymi związanymi z wiekiem zaburzeniami pamięci.
Naukowcy Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles badali wpływ łatwo wchłanialnego suplementu kurkuminy na osiągi pamięciowe osób bez demencji. Sprawdzali też, czy oddziałuje on jakoś na mikroblaszki amyloidowe i splątki neurofibrylarne, które można zaobserwować w przebiegu choroby Alzheimera (ChA).
Wcześniejsze badania laboratoryjne wykazały, że kurkumina ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Sugerowano także, że to ona odpowiada za niższą częstość występowania ChA i lepsze funkcjonowanie poznawcze seniorów z Indii (kurkumina to substancja zawarta w kurkumie, która jest przyprawą wykorzystywaną samodzielnie lub jako składnik mieszanki curry; w Indiach spożywa się ich naprawdę sporo).
W podwójnie ślepym badaniu z grupą placebo (ani naukowcy, ani ochotnicy nie wiedzieli, kogo gdzie wylosowano) wzięło udział 40 osób w wieku 50-90 lat. Narzekały one na drobne kłopoty z pamięcią. Przez 18 miesięcy członkowie jednej grupy zażywali 2 razy dziennie 90 mg kurkuminy, a druga grupa dostawała placebo.
Okazało się, że u ludzi zażywających kurkuminę nastąpiła znacząca poprawa pamięci i uwagi. Jak podkreśla Small, po 18 miesiącach poprawa w testach pamięciowych sięgała nawet 28%. Naukowcy stwierdzili także niewielką poprawę nastroju. Skany PET zademonstrowały ponadto, że w porównaniu do grupy kontrolnej, ludzie zażywający kurkuminę mieli znacząco mniej beta-amyloidu i białka tau.
Czytaj więcej na: kopalniawiedzy.pl