Księżycowe mleko uratuje nieprzespane noce. Sprawdźcie, jak prosto je zrobić
Moon Milk nie tylko wygląda imponująco, wspaniale smakuje, ale sprawdza się także jako lek na bezsenność. Znana i kojarzona z dzieciństwem receptura oparta na mleku, miodzie i cynamonie, wzbogacona została o kilka innych składników. Zobacz jak przyrządzić tradycyjną ajurwedyjską miksturę, która koi nerwy, dobrze wpływa na pamięć i nieziemsko smakuje.
Księżycowe mleko w ciągu ostatnich tygodni opanowało media społecznościowe. Magiczny wywar przyrządzany w wielu widowiskowych wersjach, na Instagramie doczekał się już kilkudziesięciu tysięcy wpisów. Przygotowany zgodnie ze starą recepturą wycisza, koi nerwy, redukuje stres, a co za tym idzie, pomaga w zasypianiu. Zawarte w nim substancje odżywcze łagodzą objawy przemęczenia i dobrze wpływają na odporność człowieka.
Napój ten jest częścią tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej, która oparta jest na zachowaniu równowagi pomiędzy umysłem, duszą, a ciałem. Jego podstawą jest zawierające melatoninę i tryptofan mleko oraz dostępny w aptece, czy sklepie zielarskim adaptogen .
Zachwycający smakiem, aromatem oraz pastelowymi kolorami i kwiatowymi ozdobami wywar można przyrządzić w kilku, a nawet kilkunastu wersjach.
Jedną z tych najbardziej popularnych w Internecie jest lawendowa odsłona mleka księżycowego, ale furorę robią także przepisy oparte na połączeniu kurkumy i kardamonu oraz te o smaku pospolitego rumianku.
O zapachu lawendy
Aby przyrządzić ten rodzaj wywaru, trzeba zagotować mleko, następnie zdjąć rondelek z ognia i wsypać do niego lawendę. Czas zaparzania kwiatów nie powinien być krótszy niż 15 minut. Równocześnie przez 2 minuty parzyć powinna się herbata Buterfly Tea, do której następnie dodać trzeba sok z cytryny, miód oraz pełniącą funkcję adaptogenu- ashwagandhę. Po wystudzeniu wywaru trzeba odcedzić mleko, ponownie je zagotować. Wywar wlać do herbaty i cieszyć się jego właściwościami.
Składniki Lawendowego Moon Milk:
- 250 ml mleka migdałowego
- łyżeczka suszonej lawendy
- łyżeczka herbaty Butterfly Pea Tea
- sok z cytryny
- łyżeczka miodu
- łyżeczka ashwagandhy
Wersja z kurkumą i kardamonem:
W niewielkim rondelku podgrzać należy mleko i wodę, następnie przyprawić wywar cynamonem, kurkumą, adaptogenem, kardamonem, szczyptą pieprzu oraz goździkami i słodkim miodem. Gdy napój zacznie się gotować, trzeba zmniejszyć ogień i przez 10 minut czuwać, aby płyn nie przypalił się. Ostatnim krokiem jest dodanie masła ghee i odcedzenie wywaru.
Składniki Moon Milk z kurkumą i kardamonem:
- 250 ml mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 120 ml wody
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kurkumy
- ćwierć łyżeczki dowolnego adaptogenu
- szczypta kardamonu
- szczypta pieprzu
- goździk
- łyżeczka miodu (opcjonalnie łyżeczka oleju kokosowego)
- łyżeczka masła ghee.
To tylko dwie z proponowanych w sieci receptur i przepisów na niwelujące uczucie stresu i zmęczenia mleko księżycowe. Większość składników dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach lub zielarskich sklepikach.
Opracowanie: Kasia Maj