fbpx

Moon milk – specjał naszych babć podbija Instagram

Moon Milk nie tylko wygląda imponująco, wspaniale smakuje, ale sprawdza się także jako lek na bezsenność. Znana i kojarzona z dzieciństwem receptura oparta na mleku, miodzie i cynamonie, wzbogacona została o kilka innych składników. Zobacz jak przyrządzić tradycyjną ajurwedyjską miksturę, która koi nerwy, dobrze wpływa na pamięć i nieziemsko smakuje.

Księżycowe mleko w ciągu ostatnich tygodni opanowało media społecznościowe. Magiczny wywar przyrządzany w wielu widowiskowych wersjach, na Instagramie doczekał się już kilkudziesięciu tysięcy wpisów. Przygotowany zgodnie ze starą recepturą wycisza, koi nerwy, redukuje stres, a co za tym idzie pomaga w zasypianiu. Zawarte w nim substancje odżywcze łagodzą objawy przemęczenia i dobrze wpływają na odporność człowieka.

Napój ten jest częścią tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej, która oparta jest na zachowaniu równowagi pomiędzy, umysłem, duszą, a ciałem. Jego podstawą jest zawierające melatoninę i tryptofan mleko oraz dostępny w aptece, czy sklepie zielarskim adaptogen .

Zachwycający smakiem, aromatem oraz pastelowymi kolorami i kwiatowymi ozdobami wywar można przyrządzić w kilku, a nawet kilkunastu wersjach.

Jedną z tych najbardziej popularnych w Internecie jest lawendowa odsłona mleka księżycowego, ale furorę robią także przepisy oparte na połączeniu kurkumy i kardamonu oraz te o smaku pospolitego rumianku.  

O zapachu lawendy

Aby przyrządzić ten rodzaj wywaru trzeba zagotować mleko, następnie zdjąć rondelek z ognia i wsypać do niego lawendę. Czas zaparzania kwiatów nie powinien być krótszy niż 15 minut. Równocześnie przez 2 minuty parzyć powinna się herbata Buterfly Tea, do której następnie dodać trzeba sok z cytryny, miód oraz pełniącą funkcję adaptogenu- ashwagandhę. Po wystudzeniu wywaru, trzeba odcedzić mleko, ponownie je zagotować. Wywar wlać do herbaty i cieszyć się jego właściwościami.

Składniki Lawendowego Moon Milk:

  • 250 ml mleka migdałowego
  • łyżeczka suszonej lawendy
  • łyżeczka herbaty Butterfly Pea Tea
  • sok z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka ashwagandhy.

 

Wersja z kurkumą i kardamonem:

W niewielkim rondelku podgrzać należy mleko i wodę, następnie przyprawić wywar cynamonem, kurkumą, adaptogenem, kardamonem, szczyptą pieprzu oraz goździkami i słodkim miodem. Gdy napój zacznie się gotować, trzeba zmniejszyć ogień  i przez 10 minut czuwać, aby płyn nie przypalił się. Ostatnim krokiem jest dodanie masła ghee i odcedzenie wywaru.

Składniki Moon Milk z kurkumą i kardamonem:

  • 250 ml mleka (zwykłego lub roślinnego)
  • 120 ml wody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • ćwierć łyżeczki dowolnego adaptogenu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta pieprzu
  • goździk
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie łyżeczka oleju kokosowego)
  • łyżeczka masła ghee.

To tylko dwie z proponowanych w sieci receptur i przepisów na niwelujące uczucie stresu i zmęczenia mleko księżycowe. Większość składników dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach lub zielarskich sklepikach.

Opracowanie: Kasia Maj

Źródło: zwierciadlo.pl

 

 

Dodaj komentarz