fbpx
Festiwal Wibracje

Krakowscy licealiści uczą, jak nie marnować żywności

Według szacunków, ponad 60 procent wyrzucanej żywności w Polsce pochodzi z gospodarstw domowych. Licealiści z Krakowa edukują, jak ograniczyć ten proceder.

Grupa uczniów z V Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie w ramach platformy Zwolnieni z Teorii walczy z problemem marnowania żywności. Na swoim blogu www.najedzeni.com podpowiadają, jak w prosty sposób można zadbać o środowisko “dbając o zawartość lodówki”.

Z marnowaniem żywności jest tak, że każdy przeciętny “zjadacz chleba” ma na to wpływ codziennie, a jeżeli chodzi o emisję CO2, czy zanieczyszczenie wód i gleb, to są bardzo ważne tematy, powiązane z marnowaniem żywności, ale jednak mniej bliskie każdemu z nas co dzień – tłumaczą licealiści.

Jak informuje ONZ, na świecie marnuje się co roku 1,3 mld ton żywności. Niestety jest to, także coraz większy problem w Europie, gdzie wyrzuca się rocznie 88 mln ton żywności, czyli średnio 173 kg na mieszkańca. To 20 proc. całej produkcji żywności w Unii Europejskiej.

Najnowsze dane krajowe wskazują, że najwięcej żywności w Polsce marnują sami konsumenci, bo aż 60 proc. wyrzucanej żywności pochodzi gospodarstw domowych. Warto dodać, że wyrzucając jedzenie, marnuje się także surowce potrzebne do jego wyprodukowania: wodę, glebę, czy energie, co przekłada się również na emisję CO2.

Marnowanie jedzenia to także wprost wyrzucane pieniądze – przyznają licealiści. To dlatego powstał blog www.najedzeni.com. Projektowi patronuje Bank Żywności w Krakowie.

Na blogu prezentowane są krótkie przepisy, pomagające ograniczyć marnowanie żywności w naszych domach. To planowanie zakupów, robienie list zakupów, niechodzenie głodnemu do sklepu i omijanie wszystkich promocji – przyznaje Igor Dziurdzik.

Jak przyznają licealiści, ważne jest również odpowiednie przechowywanie produktów i wybór samego sklepu, w którym je kupimy. Idąc na zakupy, wybierzmy też mniejszy koszyk i mniejszy sklep przede wszystkim, bo wtedy mamy też mniej pokus naokoło nas. Warto też być otwartym na testowanie nowych przepisów, niekiedy takich, które normalnie by nam nie przyszły do głowy – dodają Weronika Kubińska i Marianna Ernst.

Nietypowe przepisy i kampania…

Na blogu “Najedzonych” znajdziecie 17 przepisów z produktów, które normalnie wylądowałby w koszu. Oprócz naszych przepisów piszemy do blogerów kulinarnych, którzy zajmują się działalnością na Instagramie o zrobienie dla nas przepisu i oni charytatywnie taki przepis tworzą i też często dodają na swoje social media, pisząc kilka zdań o marnowaniu żywności. Np. tosty francuskie. Mamy taki przepis na blogu, gdzie używamy chleba, który jest już czerstwy i nie nadawałby się do typowej kanapki. Głównie chodzi o to, aby pobudzić kreatywność w ludziach – przyznają Weronika, Marianna i Igor.

W ten oto sposób powstały takie przepisy jak: warzywna zupa z resztek fasoli, pomidorów i kapusty, pizza ze wszystkiego, placuszki ze skyru, leniwe z ricotty starej daty”, czy fit lody zero waste. Te przepisy są bardzo różnorodne i nie są takie na jedno kopyto, tylko np. mamy też śniadaniowe rzeczy typu omlet, czy obiady. Dla nas było ważne, aby stworzyć jak największą bazę do inspiracji i szum naokoło tematu. Dlatego ludzie, którzy z nami współpracują, mają np. po 80 tysięcy osób obserwujących na Instagramie. Chodzi o to, że gdy taka osoba napisze: “hej tutaj macie taki przepis, gdzie wykorzystałem resztki jedzenia i ja to robię na co dzień i też uważam, że tak powinniśmy robić”, to dużo zmienia – przyznają Weronika Kubińska i Marianna Ernst.

Lista kont na Instagramie, z którymi licealiści nawiązali współpracę:@alicjajaroszpl, @vegan.izabella, @peanut.teen, @milosc_od_kuchni, @prostegusta, @lovefit_vi, @bezglutenowe__love,  @absolutniepysznie, @zabawyjedzeniem,  @mambuzo,  @afrykanskifoodblog,  @fitpuddy_foodie,  @igaszulc.dietetyk

Uczniowie V LO, chcą także ruszyć z dużą  kampanią plakatową w mieście. Ta ma na celu rozpowszechnianie wiedzy na temat ograniczenia marnowania żywności. Zbiórka funduszy na ten cel prowadzona jest na portalu Zrzutka.pl.

Źródło: najedzeni.com

Komentarze Facebook

Dodaj komentarz