fbpx

Przyrodnicze odkrycie w Nowej Gwinei. Czekoladowa żaba na liście nowych gatunków

Australijski herpetolog, Steve Richards, specjalista od płazów, dokonał niedawno odkrycia nowego gatunku, któremu nadał nazwę „czekoladowa żaba”. 

Żaba gwinejska to bliska krewna australijskiej zielonej żaby drzewnej, pokryta czekoladowo- brązową skórą, stąd jej nazwa. Badacz swojego odkrycia dokonał na niezbyt przyjaznych bagnach Nowej Gwinei.

Znalezienie tej żaby zajęło bardzo dużo czasu. Teren jest bagnisty, kolczasty, jest tam mnóstwo komarów przenoszących malarię, są też krokodyle i niewiele dróg. To naprawdę nieprzyjemne miejsce do pracy – wspomina swoją pracę w Nowej Gwinei. Richards  twierdzi, że panujące tam warunki były powodem, dla którego na odkrycie nowego gatunku żaby trzeba było czekać aż tak długo. 

W swoim australijskim domu w Australii Południowej Steve Richards może się czuć jak u pana Boga za piecem, ale niekoniecznie można powiedzieć to samo o środowisku, w którym zdecydował się pracować. Nowa Gwinea jest pokryta gęstą dżunglą i namorzynowymi bagnami. To jedna z najmniej zbadanych dżungli na Ziemi, pełna trujących roślin i zwierząt. Richard wspomina na przykład okoliczności, w których przyszło mu uciekać przed rozjuszonym rojem olbrzymich szerszeni, kiedy szukając żab, ​​przypadkowo naruszył zwisające gniazdo owadów.

Przyznać trzeba, że determinacji mu nie zabrakło i pomimo niezbyt sprzyjających warunków, w zakamarkach gwinejskiej dżungli Richards odkrył w sumie 200 nowych gatunków żab.

Czekoladowa żaba, czyli Litoria mira, została znaleziona przez Richardsa i jego zespół w 2016 roku, ale szczegółowa analiza  i ostateczne potwierdzenie, że Litoria mira to zupełnie nowy gatunek wymagały czasu. Naukowcy musieli dowieść, że to nie była australijska odmiana, która w jakiś sposób wyemigrowała do Nowej Gwinei. Trudność polegała głównie na tym, że australijskie zielone żaby drzewne występują także w Nowej Gwinei, a ich skóra brązowieje. Jednak pewne subtelne różnice takie jak małe plamy lawendowej skóry wokół oczu i nieco mniejszy rozmiar żaby czekoladowej pomogły herpetologom wyciągnąć ostateczny wniosek, że to nowy gatunek.

Więcej tekstów na temat płazów przeczytasz TU

Opracowanie i tłumaczenie: Agata Pałach, autorka bloga Nigdy za późno, o podróżach, życiowych zmianach i języku angielskim.

Źródło: Daily Mail

Dodaj komentarz