fbpx

Aztecki super food. 15 korzyści ze spożywania nasion chia

Jednym z pokarmów, który jest niezwykle korzystny dla zdrowia, ale często się o nim zapomina, są nasiona chia. Poprzez dodanie nasion chia do swojej diety, wprowadzasz do żywności mnóstwo składników odżywczych, które mogą zapobiegać chorobom, otyłości i niedrożności jelit.  Nasiona chia mogą być pomocne w utracie wagi, depresji i pielęgnacji urody.

Chia, inaczej szałwia hiszpańska (salvia hispanica) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie przez wieki stanowiła podstawę lokalnej diety. Aztekowie uważali nasiona chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu. Ze względu na jej właściwości zaliczali chia do pięciu najważniejszych pokarmów.

Jedna mała porcja nasion chia może znacznie wzbogacić naszą dietę, ubogą w ważne składniki odżywcze i zmienić ją w zdrowszą opcję.  Zawierają:

  • błonnik
  • białko
  • tłuszcze (w tym kwasy omega-3)
  • wapń
  • mangan
  • magnez
  • fosfor
  • cynk
  • witamina B3, B2, B1
  • potas

Ponadto nasiona chia są proste do zastosowania i smakują wyśmienicie z różnymi grupami pokarmów.

Korzyści zdrowotne płynące z nasion Chia

  1. Są skarbnicą składników odżywczych, które obejmują
  2. Są niskokaloryczne.
  3. Posiadają dużą ilość antyoksydantów.
  4. Nasiona chia mogą pomóc w utracie wagi, dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika.
  5. Mogą one obniżyć ryzyko rozwoju chorób serca.
  6. Obniżają poziom cukru we krwi.
  7.  Pomagają złagodzić przewlekły stan zapalny.
  8. Łatwo jest dodać nasiona chia do każdej potrawy.
  9. Do gotowania wegańskiego lub dla osób z alergią na jajka, nasiona mogą być świetnym substytutem.
  10. Prowadzą do wzrostu ogólnej energii.
  11. Mogą być stosowane jako leczenie uchyłkowatości jelit.
  12. Korzystnie wpływają na zdrowie jamy ustnej ze względu na właściwości przeciwzapalne.
  13. Wspomagają pracę mózgu.
  14. Łagodzą zaparcia.
  15. Wspomagają wzrost włosów.

Jak można spożywać więcej nasion chia?
Nasiona jest łatwo dodać do wielu  ulubionych przepisów. Są uniwersalne i mogą być stosowane do śniadania, lunchu lub kolacji. Można nimi posypać produkty spożywcze lub dodać do:

  • Pieczywa
  • Sałatek
  • Zup
  • Płatków owsianych
  • Sosów
  • Muffinek
  • Ciast
  • Smoothies

Jeśli chcesz zrobić pyszny deser z nasionami chia, przepis przeczytasz TU. 

 

Źródło: Power of positivity

Opracowanie: Agata Pałach, blog Nigdy za późno 

Dodaj komentarz