Aztecki super food. 15 korzyści ze spożywania nasion chia
Jednym z pokarmów, który jest niezwykle korzystny dla zdrowia, ale często się o nim zapomina, są nasiona chia. Poprzez dodanie nasion chia do swojej diety, wprowadzasz do żywności mnóstwo składników odżywczych, które mogą zapobiegać chorobom, otyłości i niedrożności jelit. Nasiona chia mogą być pomocne w utracie wagi, depresji i pielęgnacji urody.
Chia, inaczej szałwia hiszpańska (salvia hispanica) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie przez wieki stanowiła podstawę lokalnej diety. Aztekowie uważali nasiona chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu. Ze względu na jej właściwości zaliczali chia do pięciu najważniejszych pokarmów.
Jedna mała porcja nasion chia może znacznie wzbogacić naszą dietę, ubogą w ważne składniki odżywcze i zmienić ją w zdrowszą opcję. Zawierają:
- błonnik
- białko
- tłuszcze (w tym kwasy omega-3)
- wapń
- mangan
- magnez
- fosfor
- cynk
- witamina B3, B2, B1
- potas
Ponadto nasiona chia są proste do zastosowania i smakują wyśmienicie z różnymi grupami pokarmów.
Korzyści zdrowotne płynące z nasion Chia
- Są skarbnicą składników odżywczych, które obejmują
- Są niskokaloryczne.
- Posiadają dużą ilość antyoksydantów.
- Nasiona chia mogą pomóc w utracie wagi, dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika.
- Mogą one obniżyć ryzyko rozwoju chorób serca.
- Obniżają poziom cukru we krwi.
- Pomagają złagodzić przewlekły stan zapalny.
- Łatwo jest dodać nasiona chia do każdej potrawy.
- Do gotowania wegańskiego lub dla osób z alergią na jajka, nasiona mogą być świetnym substytutem.
- Prowadzą do wzrostu ogólnej energii.
- Mogą być stosowane jako leczenie uchyłkowatości jelit.
- Korzystnie wpływają na zdrowie jamy ustnej ze względu na właściwości przeciwzapalne.
- Wspomagają pracę mózgu.
- Łagodzą zaparcia.
- Wspomagają wzrost włosów.
Jak można spożywać więcej nasion chia?
Nasiona jest łatwo dodać do wielu ulubionych przepisów. Są uniwersalne i mogą być stosowane do śniadania, lunchu lub kolacji. Można nimi posypać produkty spożywcze lub dodać do:
- Pieczywa
- Sałatek
- Zup
- Płatków owsianych
- Sosów
- Muffinek
- Ciast
- Smoothies
Jeśli chcesz zrobić pyszny deser z nasionami chia, przepis przeczytasz TU.
Źródło: Power of positivity
Opracowanie: Agata Pałach, blog Nigdy za późno