Naturalne suplementy diety – w co warto uzupełnić swoją dietę?
Pełnowartościowa i zbilansowana dieta to absolutny must have dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie od podstaw. Wraz z nią powinieneś dostarczać swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Warto jednak pomyśleć o wprowadzeniu do swojego jadłospisu naturalnych suplementów diety, które pomogą Ci w pokryciu Twojego dziennego zapotrzebowania na nie, a ponadto rozprawić się z wieloma schorzeniami i wprowadzić naturalną profilaktykę. O jakich mowa? Sprawdź!
Naturalne oleje na odporność – wsparcie układu immunologicznego
Twój organizm każdego dnia narażony jest na kontakt z patogenami chorobotwórczymi, w tym m.in. bakteriami, wirusami, grzybami czy pierwotniakami. Warto, aby Twój układ immunologiczny był w stanie skutecznie je neutralizować, a co za tym idzie, ochronić Cię przed rozwojem różnego rodzaju chorób.
Sięgnij po naturalne oleje na odporność, które będą dla niej ogromnym wsparciem. Wśród nich warto wymienić olej z czarnuszki, którego tradycje stosowania sięgają dalekiej przeszłości. Duża w tym zasługa jego wyjątkowych właściwości prozdrowotnych, dzięki którym kompleksowo działają na organizm.
W składzie dobrej klasy oleju z czarnuszki znajdziesz wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3, -6 i -9. Są one niezbędne dla prawidłowej pracy Twojego układu immunologicznego. Ponadto łagodzą stany zapalne, jak również doskonale radzą sobie z usuwaniem patogenów chorobotwórczych z Twojego organizmu.
Nie bez znaczenia pozostaje także rola fitosteroli, które oprócz zdolności do poprawy odporności wyróżniają się pozytywnym wpływem na kontrolę glikemii, jak również obniżają poziom cholesterolu we krwi. Olej z czarnuszki to także źródło przeciwutleniaczy, w tym tymochinonu – związku organicznego, który działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, a tym samym znakomicie wspiera odporność. Możesz również liczyć na moc antyoksydantów – tokoferoli, które skutecznie usuwają wolne rodniki. Te są odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych, przyspieszenie procesów starzenia się, a nawet powstawanie komórek nowotworowych.
Regularne sięganie po suplementy takie jak właśnie zimnotłoczony olej z czarnuszki to bardzo prosty sposób na zbudowanie odporności. Ponadto jest świetnym produktem dla alergików, jak również osób zmagających się m.in. z nadciśnieniem tętniczym, chorobami wątroby, nerek czy też stawów.
Poznaj również moc oleju ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego. Naturalny tran pozyskiwany z ryb ze zrównoważonych połowów to produkt, którego prozdrowotne właściwości znane są od pokoleń. Wszystko za sprawą wysokiego stężenia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 – kwasów DHA i EPA. Ich rola w Twoim organizmie jest nieoceniona.
Jeśli nie zadbasz o ich prawidłowy poziom, niedobór wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla Twojego zdrowia. W praktyce mowa nie tylko o osłabieniu działania układu immunologicznego, ale również układu nerwowego i pracy mózgu. Stanowią one podstawowy materiał budulcowy błon komórkowych, a ponadto wspierają pracę komórek odpowiedzialnych za odbieranie i przesyłanie informacji.
Nie bez znaczenia pozostaje również to, że w tranie znajdziesz również witaminę D. Popularną witaminę słońca powinieneś dostarczać swojemu organizmowi wraz z pożywieniem. Prawdopodobnie nie jest on w stanie samodzielnie syntetyzować takiej ilości, która byłaby w stanie pokryć Twoje dzienne zapotrzebowanie na nią. Powód? Położenie geograficzne Polski i stosunkowo mało słonecznych dni.
A dlaczego to takie ważne? Witamina D stymuluje układ immunologiczny do działania, a ponadto posiada właściwości przeciwzapalne. Do tego uczestniczy w procesie mineralizacji kości i ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu z jelit. U dzieci jest ważnym czynnikiem profilaktycznym krzywicy, a u dorosłych – osteoporozy.
Dobrej klasy tran zawiera również witaminę A, która wyróżnia się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. W praktyce oznacza to, że nie tylko skutecznie neutralizuje wolne rodniki, ale również zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego. Co więcej – korzystnie wpływa na narząd wzroku i zapobiega m.in. kurzej ślepocie.
Octy owocowe – zdrowie w płynie
Żywe octy owocowe cieszą się coraz większą popularnością wśród osób, które chcą w naturalny sposób wspierać prawidłowe działanie swojego organizmu na wielu płaszczyznach. Ich ogromny potencjał prozdrowotny w dużej mierze wynika z obecności w ich składzie antyoksydantów, ale również wielu witamin, jak również minerałów, wśród których warto wymienić m.in. potas, mangan, miedź, witamina A czy też witamina C.
Musisz wiedzieć, że organiczne octy owocowe to produkty biologicznie żywe. Tajemnicą ich sukcesu jest naturalny proces fermentacji, który może trwać nawet dwa lata. Dzięki niemu zawdzięczają swoje zdolności do poprawy odporności. Właściwości octów owocowych to przede wszystkim te przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego też świetnie radzą sobie z neutralizacją drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponadto zmniejszają łaknienie i regulują poziom cukru we krwi po posiłku. Nie bez znaczenia pozostaje jego wpływ na obniżenie poziomu “złego” cholesterolu.
Octy owocowe dostępne są w wielu wariantach – m.in. ocet jabłkowy, truskawkowy czy też wiśniowy.