13 najlepszych przeciwstarzeniowych produktów dla młodziej wyglądającej skóry
Wino i cheddar im starsze tym lepsze. Niestety, nie można tego samego powiedzieć o naszej skórze, której komórki starzeją się wraz z nami. Co więcej, pierwsze oznaki starzenia zaczynają się pojawiać już około 25 roku życia. Chociaż całkowite odwrócenie tego procesu nie jest możliwe, łatwo go spowolnić i zachować młody wygląd skóry na dłużej poprzez odpowiednie pożywienie.
Najwartościowsze produkty przeciwstarzeniowe zawierają dużo składników odżywczych, przeciwutleniaczy, wody i zdrowych tłuszczów. Badania pokazują, że jedzenie owoców i warzyw to najlepsza metoda, której możesz użyć, żeby zapobiegać przebarwieniom i zmarszczkom.
Najlepsze pokarmy spowalniające procesy starzenia to:
- Rukiew wodna, rzeżucha wodna (watercress)
To zielone warzywo jest niezbędnym źródłem potasu, fosforu, wapnia, manganu i witamin B-1, A, C, B-2 i K. Działa antyseptycznie na wewnętrzne warstwy skóry. Pomaga w zwiększeniu krążenia i dostarczaniu minerałów do różnych komórek twojego ciała. W rezultacie twoja skóra znacznie się dotlenia. Ponadto witamina A i witamina C pomagają zneutralizować wszelkie szkodliwe wolne rodniki w organizmie, co chroni skórę przed zmarszczkami i drobnymi liniami. Wystarczy dodać do sałatki garść rukwi wodnej. Niewielka porcja poprawi twoje zdrowie i zapewni ci promienną skórę.
- Czerwona słodka papryka (red bell pepper)
To produkt przeciwstarzeniowy wypełniony przeciwutleniaczami. Przeciwutleniacze są niezbędnym składnikiem w walce ze starzeniem. Czerwona papryka zawiera również znaczne ilości witaminy C i silnych przeciwutleniaczy zwanych karotenoidami.
Witamina C pomaga w wytwarzaniu kolagenu. Z drugiej strony, karotenoidy są odpowiedzialne za kolory – pomarańczowy, czerwony i żółty – które działają jak pigmenty roślinne w owocach i warzywach. Karotenoidy mają również właściwości przeciwzapalne, chroniące skórę przed toksynami środowiskowymi, uszkodzeniami słonecznymi i zanieczyszczeniami.
Aby skorzystać z dobra czerwonej papryki, pokrój ją na kawałki i zjedz jako przekąskę, maczając w hummusie. Możesz również dodać ją do surówki lub podsmażyć na patelni.
- Pestki granatu
Granaty należą do najlepszych produktów przeciwstarzeniowych ze względu na ich właściwości lecznicze. Przez wieki owoc ten był używany w medycynie, ponieważ charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C i kombinacją silnych przeciwutleniaczy.
Granat może zmniejszać stany zapalne w organizmie i chronić skórę przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Zawiera on również związek zwany punikalaginą, który spowalnia rozwój demencji i konserwuje kolagen w skórze. Tak więc owoc poprawia wygląd skóry, powodując, że wolniej się starzeje.
- Szpinak
Szpinak jest pełen przeciwutleniaczy, bogaty w luteinę, magnez, żelazo hemowe pochodzenia roślinnego oraz witaminy A, E, C i K. Witamina A w szpinaku wpływa na włosy, a witamina K zmniejsza stan zapalny w komórkach. Szpinak dotlenia ciało oraz działa nawilżająco. Jest również pełen witaminy C, która poprawia wytwarzanie kolagenu utrzymującego jędrność i gładkość skóry.
- Borówki/jagody
Jagody zawierają obfite ilości witaminy C i witaminy A. Zawierają także przeciwutleniacz znany jako antocyjanina. Odpowiada ona za ciemnoniebieski kolor jagód.
Przeciwutleniacz jest w stanie chronić skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez stres, zanieczyszczenia i słońce. Zapobiega utracie kolagenu i łagodzi stany zapalne.
- Bataty – słodkie ziemniaki
Przeciwutleniacz zwany beta-karotenem nadaje słodkim ziemniakom pomarańczowy kolor. Ten przeciwutleniacz przekształca się w witaminę A, która pomaga przywrócić elastyczność skóry. Pyszne warzywo korzeniowe znajduje się na liście produktów przeciwstarzeniowych, ponieważ jest również ważnym źródłem witamin C i E. Te dwie witaminy utrzymują promienną cerę i chronią ją przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
- Brokuły
Pomagają zapobiegać starzeniu i stanom zapalnym ze względu na sporą zawartość luteiny, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, wapnia, błonnika oraz witamin C i K. Witamina C pomaga w produkcji kolagenu – podstawowego białka, które zapewnia skórze elastyczność i siłę. Jedz surowe brokuły jako szybką przekąskę lub gotuj na parze.
- Awokado
Zawiera kwasy tłuszczowe zwalczające stany zapalne i wzmacniające gładką, jędrną skórę. Mają wiele niezbędnych składników odżywczych, które zapobiegają wszelkim niekorzystnym skutkom starzenia: potas, witaminy z grupy B oraz witaminy E, C, K i A. Witamina A obecna w awokado pomaga skórze pozbyć się martwych komórek, dzięki czemu skóra pozostaje gładka i lśniąca. Zawartość karotenoidów pomaga w blokowaniu toksyn i wszelkich szkód spowodowanych promieniami słonecznymi. W rezultacie chronią skórę przed nowotworami. Zjedz awokado w sałatce lub w koktajlu. Możesz również użyć owoc do przygotowania maski na twarz. Maseczka z awokado pomoże zmniejszyć zaczerwienienia, zwalczyć stany zapalne i zapobiegnie pojawianiu się zmarszczek.
- Papaja
Jest w czołówce produktów przeciwstarzeniowych, ponieważ zawiera wiele niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Wszystkie te związki pomagają poprawić elastyczność skóry, redukują również zmarszczki i drobne linie na skórze. Papaja zawiera też wapń, magnez, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz witaminy C, E, K i A, co pomaga zwalczać wolne rodniki.
Enzym zawarty w papai to papaina – najlepszy naturalny środek przeciwzapalny. Znajdziecie go w wielu produktach do złuszczania naskórka.
Jeśli jesz papaję, spożywasz związki, które pomogą ci pozbyć się martwych komórek skóry, sprawiając, że skóra będzie żywa i promienna.
- Orzechy
Wiele gatunków orzechów to żywność przeciwstarzeniowa, ponieważ są ważnym źródłem witaminy E. Witamina E pomaga w naprawie tkanki skórnej, chroniąc ją przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie ultrafioletowe i pomaga skórze zatrzymać wilgoć. Inne orzechy, takie jak orzechy włoskie, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie, a także pomagają chronić skórę przed uszkodzeniami słonecznymi, wzmacniają błonę komórkową i nadają skórze piękny blask, ponieważ zachowują naturalną barierę olejową. Pamiętaj, żeby jeść skórkę orzechów, ponieważ pięćdziesiąt procent przeciwutleniaczy w orzechach znajduje się właśnie w skórce.
- Pomidory
Należą do najlepszych produktów antystarzeniowych, ponieważ zawierają likopen – związek, który pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami. Przeciwutleniacz zwiększa również elastyczność skóry poprzez ograniczenie aktywności kolagenaz. W rezultacie skóra jest chroniona przed powstawaniem zmarszczek. Kolejną zaletą pomidorów są ich właściwości przeciwzapalne, a dzięki zawartości flawonoidów, wspomagają spowolnienie procesu starzenia.
- Czosnek
Ma właściwości antybakteryjne, przeciwutleniające i detoksykacyjne, co pomaga zachować młodość skóry.
- Ciemna czekolada
Jedno z badań wykazało, że ciemna czekolada może zapobiegać zmarszczkom. Utrzymuje również elastyczność skóry, a także odpowiedni poziom jej nawilżenia. Ciemna czekolada zawiera również flawanole, które zapobiegają uszkodzeniom skóry wywołanym przez promieniowanie ultrafioletowe.
Te przeciwstarzeniowe produkty odżywią twoje ciało i sprawią, że będziesz wyglądać jak najlepsza wersja siebie. Wybieraj kolorowe owoce i warzywa. Intensywne kolory są zwykle znakiem większej siły antyoksydantów.
Źródło: powerofpositivity.com
Tłumaczenie: Kasia Kurzawa