fbpx

Kurkuma i miód – antybiotyk, którego skuteczności nie potrafią wyjaśnić nawet lekarze. Jak przygotować „Złoty Miód”?

Przedwiośnie, czas przeziębień i gryp przed nami. Mamy sposób, jak się przed nimi ustrzec w naturalny i nieszkodliwy, a nawet smaczny sposób.

Kurkuma i miód: antybiotyk, którego skuteczności nie potrafią wyjaśnić nawet lekarze

Podczas gdy konwencjonalne antybiotyki są bardzo nadużywane, naturalne środki, takie jak miód i kurkuma, są niezwykle dobroczynne i poprawiają zdrowie na wiele sposobów.

Miód skutecznie zwalcza infekcje, nie powodując uodparniania się bakterii, w przeciwieństwie do tradycyjnych antybiotyków. Badanie opublikowane w European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases wykazało, że miód zniszczył każdą bakterię lub patogen, na którym go testowano. Naukowcy odkryli, że można go stosować miejscowo – zewnętrznie i przyjmować doustnie.

Według Dr Dee Carter:

„Nasze badania jako pierwsze wyraźnie pokazały, że produkty na bazie miodu mogą w wielu przypadkach zastąpić kremy antybiotykowe stosowane zarówno na rany, jak i sprzęt, taki jak cewniki. Zastosowanie miodu jako leczenia pośredniego, może również przedłużyć działanie antybiotyków.”

Z drugiej strony, kurkuma to kolejny naturalny cud z niezliczonymi korzyściami zdrowotnymi. Najważniejsze związki w niej zawarte nazywane są kurkuminoidami i mają silne właściwości lecznicze, przeciwutleniające, przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Połączenie tych dwóch składników jest najsilniejszym antybiotykiem, jakiego możemy użyć. Znany jako „Złoty Miód”, jest powszechnie stosowany w medycynie ajurwedyjskiej od tysięcy lat. Ostatnio jego zastosowanie gwałtownie wzrosło w zachodniej medycynie i żywieniu.

Według BenefitsOfHoney, ta kombinacja jest „nieocenionym naturalnym lekarstwem na niezliczone dolegliwości i choroby, w tym: niestrawność, przeziębienie, grypę, astmę, nadciśnienie, wysoki poziom cukru we krwi, zapalenie stawów, cukrzycę, choroby serca, depresję i lęk, stany zapalne, rany i oparzenia, egzemy, łuszczycę i trądzik oraz starzenie się (chroni wątrobę i nerki).”

TurmericForHealth dodaje:

„Badanie wykazało, że ajurwedyjski lek zawierający kurkumę i miód jako dwa aktywne składniki, stymulował produkcję i funkcjonowanie komórek odpornościowych, a tym samym mógł poprawiać odporność na choroby.

Połączenie kurkumy z miodem zwiększa jego działanie przeciwdrobnoustrojowe. Mogą razem działać przeciwko różnym szczepom bakteryjnym i grzybiczym, o których wiadomo, że powodują infekcje u ludzi.”

„Kurkuma wraz z miodem mogą poprawić nawilżenie i elastyczność skóry oraz przyczynić się do lepszego zdrowia skóry. Kurkuma i miód są przydatne w leczeniu zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, które występuje jako powikłanie w leczeniu raka.”

 

Jak przygotować „Złoty Miód”

Składniki:

1 łyżeczka mielonej kurkumy (o jakości terapeutycznej)

¼ szklanki naturalnego miodu

2 krople olejku z cytryny (opcjonalnie)

 

Połącz składniki, dobrze wymieszaj i przykryj. Przechowuj w temperaturze pokojowej i mieszaj przed każdym użyciem. Aby zwalczyć grypę lub przeziębienie, weź pół łyżeczki kilka razy dziennie, dosypując odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, który sprawia, że kurkumina może być przyswojona przez organizm. Można też rozpuścić łyżeczkę specyfiku w szklance ciepłej wody, znów z odrobiną pieprzu, i pić na czczo.

 

 

Źródło: healthyfoodhouse.com

Tłumaczenie: Kasia Kurzawa

 

3 thoughts on “Kurkuma i miód – antybiotyk, którego skuteczności nie potrafią wyjaśnić nawet lekarze. Jak przygotować „Złoty Miód”?

Dodaj komentarz