Kiedyś była pokarmem dla gołębi. Dziś jest uważana za jeden z najlepszych superfoods
Mozga kanaryjska – najbardziej kompletny i wartościowy produkt spośród superfoods!
Mozga kanaryjska, lub inaczej kanarkowa trawa jest rośliną niezwykle bogatą w dobrze przyswajalne białko oraz tłuszcze nienasycone. Posiada właściwości regenerujące, obniżające poziom cholesterolu oraz usprawniające pracę układu pokarmowego. Jej nasiona z powodzeniem można uznać za superfoods. Jej regularne spożywanie wywiera pozytywny wpływ na cały organizm człowieka, a ze względu wyjątkowe właściwości odżywcze polecana jest zwłaszcza sportowcom i osobom aktywnym.
Niezwykłe wartości w małych nasionach
Regularne spożywanie mozgi kanaryjskiej pomaga w odbudowie zniszczonych komórek, pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje nasze organy wewnętrzne w zdrowiu.
Mozga kanaryjska zawiera magnez, fosfor, cynk oraz mangan. Jej nasiona zawierają aż siedem razy więcej potasu od bananów, które przecież uważa się za potasowego pioniera pod względem zawartości.Mozga kanaryjska jest również jednym z najcenniejszych dostępnych nam źródeł białka pochodzenia roślinnego oraz tłuszczów nienasyconych.
W ich skład wchodzą kwasy omega-3, omega-6 oraz omega-9 we właściwych dla ludzkiego organizmu proporcjach. Jest produktem bogatym w antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia organizmu oraz biorą czynny udział w walce z wolnymi rodnikami.
Mozga kanaryjska wspomaga także regulowanie ciśnienia krwi oraz zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. Poprawia krążenie oraz pomaga organizmowi w usuwaniu nagromadzonych szkodliwych produktów przemiany materii. Mozgę docenią osoby na diecie bo zawiera lipazę, enzym pomagający w redukcji tkanki tłuszczowej. Za jej pomocą można także zmniejszyć nieestetyczny cellulit oraz poprawić stan i wygląd swojej skóry.
Napój z mozgi kanarysjkiej – zamiast mleka
W Kanadzie, która jest ojczyzną mozgi kanaryjskiej, rząd opracował specjalny program żywieniowy, który opiera się na zachęcaniu ludzi do regularnego spożywania mleka roślinnego z mozgi. Zaledwie pół szklanki mleka takiego napoju jest w stanie dostarczyć ponad 800 mg potasu, 200 mg wapnia, 400 mg magnezu oraz 100 mg cennego, zwłaszcza dla kobiet w ciąży, kwasu foliowego.
Jak zrobić mleko roślinne z mozgi?
Do wysokiego naczynia wsyp ok. 5 łyżek ziaren mozgi, a następnie zalej 1 szklanką przegotowanej letniej wody. Odstaw całość do namoczenia na dobę. Naczynie z płynem musi stać odkryte w chłodnym, nie nasłonecznionym miejscu. W tym czasie możesz wymienić wodę 2-3 razy. Po 24 godz. zlej wodę, a nasiona przełóż do blendera kielichowego. Ucieraj przez kilka minut, dolewając co chwilę przegotowanej wody (do 750 ml). Całość po zblendowaniu przecedź przez sitko tak, aby w szklance pozostał sam płyn.
Dietetycy zalecają, aby wypijać po 1 szklance dwa lub trzy razy dziennie, najlepiej rano na czczo oraz wieczorem przed pójściem spać. Resztę mleka możemy przechowywać w lodówce przez kolejną dobę.
Ciekawostka
Jeszcze do niedawna uważano, że mozga kanaryjska jest pokarm wyłącznie dla ptaków, głównie gołębi wystawowych. Najnowsze badania wykazały jednak, że włączenie jej do diety, może poprawić zdrowie i wydłużyć życie.