Przeciwwirusowe działanie kurkumy
Kurkumina, przeciwutleniacz będący składnikiem przyprawy curry, może pomóc w walce z alfa-koronawirusem u świń – informują chińscy naukowcy z Instytutu Inżynierii Biomedycznej w Wuhan, których wnioski publikuje „Journal of General Virology”.
Badania wykazały, że kurkumina zapobiega wirusowemu zapaleniu żołądka i jelit u świń, a w większych dawkach jest w stanie zabić wirusa.
Wirusowe zapalenie żołądka i jelit powoduje ostrą biegunkę, odwodnienie i śmierć, zwłaszcza u prosiąt poniżej drugiego tygodnia życia. Choć istnieje szczepionka, nie zapobiega ona skutecznie rozprzestrzenianiu się alfa-koronawirusa powodującego tę chorobę – piszą naukowcy.
Naukowcy aplikowali różne stężenia kurkuminy do komórek wyhodowanych w laboratorium przed zakażeniem ich wirusem. Okazało się, że większe stężenia kurkuminy zmniejszały ilość wirionów (pojedynczych cząstek wirusowych zdolnych do przetrwania poza komórką i zakażenia jej).
Badania wskazują, że kurkumina utrudnia wirusowi działanie na kilka sposobów. Zabija wirusa zanim jest on w stanie zakazić komórkę, deaktywuje go poprzez integrację z jego otoczką, a także wpływa na metabolizm komórki, zapobiegając jego wnikaniu. Wcześniejsze prace wskazywały, że kurkumina hamuje replikację określonych rodzajów wirusów, w tym wirusa dengi, Zika czy zapalenia wątroby typu B. Działa ona także przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Źródło: naukawpolsce.pap.pl