fbpx

W upały pijmy lassi!

Większość osób z utęsknieniem czeka na ciepłe, letnie dni, początek tegorocznego lata przywitał nas jednak ekstremalnymi, tropikalnymi upałami, które są czasem ciężkie do zniesienia. Co można zrobić, aby poprawić sobie samopoczucie? Warto brać przykład z krajów, gdzie jest jeszcze cieplej, jednym z nich są Indie.

Indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. Współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyprawiona wodą różaną i różnymi owocami (cytryną, mango, truskawkami).

Indyjski napój lassi przyrządzany jest z mleka, jogurtu i wody różanej, przyprawiona kminem, kardamonem, chili lub garam masala. Bardzo osobliwą odmianą tego napoju jest bhang lassi, mająca w swoim składzie wyciąg z liści i kwiatów konopi indyjskich. Obecnie szalenie modne są owocowe wersje na słodko. Prym wśród nich wiedzie mango lassi, które doskonale orzeźwia w upalne dni.

Jak przyrządzić lassi?

Poniżej jeden z przepisów. Mango lassi z wanilią i kardamonem

Składniki:

  • mleko 1 szklanka
  • gęsty jogurt naturalny 1 szklanka
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 opakowanie
  • miód 1 łyżka lub do smaku
  • mango 1 dorodna sztuka
  • cynamon mielony ½ łyżeczki
  • kardamon mielony ½ łyżeczki

Mango obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera. Wlewamy mleko i jogurt. Dodajemy cukier waniliowy oraz miód. Całość miksujemy. Napój przelewamy do szklanek lub pucharków. Posypujemy mieszanką cynamonu z kardamonem. Podajemy schłodzony. Z podanych składników otrzymamy niemałą, pyszną i orzeźwiającą porcję dla dwojga.

lassi

Dodaj komentarz