Organiczne farmy mogą wyżywić Europę
Naukowcy z francuskiego Narodowego Centrum Badań Naukowych przedstawili pomysł na to, jak zapewnić dostateczną ilość żywności w Europie i zachować w dobrym stanie przyrodę. Ich zdaniem odpowiedzią są ekologiczne, sprzyjające bioróżnorodności farmy oparte na trzech filarach.
Pierwszy filar to zmniejszenie spożycia mięsa, które umożliwi ograniczenie hodowli zwierząt i importu pasz.
Drugi filar agroekologia, oparta m.in. na zróżnicowanych uprawach z rotacją gatunków i wykorzystaniem wiążących azot roślin strączkowych. Pozwoli to zrezygnować z nawozów azotowych oraz pestycydów.
Do tego eksperci proponują połączenie upraw roślin z hodowlą zwierząt. Umożliwi to wykorzystanie wytwarzanych przez zwierzęta nawozów naturalnych.
Zdaniem autorów publikacji, która ukazała się w piśmie „One Earth” ( https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S259033222100289X), takie podejście pozwoli zwiększyć niezależność Europy, wyżywić jej populację i umożliwić dodatkowo eksport zbóż.
Co więcej, doprowadzi ono do znaczącego zmniejszenia zanieczyszczenia wód oraz emisji gazów cieplarnianych.
Autor: Marek Matacz, źródło: naukawpolsce.pap.pl