fbpx

Jak wygląda produkcja suchych karm dla psa

Wybór sposobu żywienia czworonoga to jedno z najtrudniejszych zadań, przed którymi stają ich właściciele. Mają oni do wyboru samodzielne przygotowywanie posiłków, karmę mokrą oraz suchą. Ostatnie rozwiązanie jest pod wieloma względami najwygodniejsze, dlatego też cieszy się ono największą popularnością. Dobrej jakości sucha karma dla psa to pełnowartościowy i odpowiednio zbilansowany pokarm, który zaspokoi potrzeby żywieniowe zwierzaka. Jest lekkostrawna, łatwa w podawaniu i przechowywaniu. Oprócz tego sucha karma dla psa może mieć naprawdę dobrą jakość, pod warunkiem, że wybierzemy odpowiednią z nich. W wieloetapowym procesie produkcji wykorzystuje się często wysokiej jakości składniki. Chcesz dowiedzieć się, jak dokładnie wygląda produkcja suchych karm dla psa? Przeczytaj o tym poniżej.
Sucha karma dla psa – wszystko, co trzeba o niej wiedzieć

Sucha karma dla psa to jeden z najpopularniejszych sposobów żywienia czworonogów. Przede wszystkim sprawdza się ona u właścicieli, którzy nie mają czasu na samodzielne przygotowanie posiłków. Jest doskonałym wyborem także dla tych, którzy gotować nie lubią, czy nie wiedzą jak dokładnie zbilansować dietę czworonoga. Jest ona także bardzo ekonomiczna. Nie znaczy to jednak, że każda sucha karma dla psa to dobry wybór.

Oczywiście nie wszystkie suche karmy dla psa mają jednakowy skład, nie każda z nich jest więc warta zakupu. Dlatego też przed zakupem zawsze należy czytać etykiety, bo tylko w ten sposób jesteśmy w stanie zweryfikować rzeczywisty skład produktu. Często producenci suchych karm dla psów opisują swoje produkty jako pełnowartościowe, jednak po dokładnym przeanalizowaniu może okazać się, że skład pozostawia wiele do życzenia. To dlatego też wielu osobom sucha karma dla psów kojarzy się z kiepskiej jakości pokarmem. Jednak wiele zależy od producenta. W takim razie, jakich składników szukać na etykiecie?

Na etykiecie suchej karmy dla psa na samym początku powinno znaleźć się po prostu mięso lub mączka mięsna. Mączka mięsna to wysuszone i sproszkowane mięso. Dobrej jakości suche karmy dla psa oferuje np. firma Husse – https://www.husse.pl/pies/suche-karmy-dla-psow-super-premium/. Karmy te są produkowane z wysokiej jakości składników. Charakteryzują się wysoką zawartością mięsa oraz niezbędnych składników odżywczych.

Na pewno, jeśli na początku listy w składzie znajdują się inne produkty, takie jak chociażby mączka mięsno-kostna, produkty pochodzenia zwierzęcego czy białko, to nie jest to najlepsza karma dla psa. Oczywiście istotna jest także procentowa zawartość mięsa w produkcie oraz to, czy w karmie znajdują się zboża. Psy nie najlepiej przyswajają zboża, więc dobrze jest ich po prostu unikać.

Warto pamiętać także o tym, że sucha karma składa się tylko w niewielkim procencie z wody (ok. 8-9 proc.). Z tego też powodu psy nie potrzebują jeść jej aż tak dużo, jak karmy mokrej. Zatem, jeżeli dieta psa opiera się głównie na karmie suchej, ważne jest to, żeby zapewnić czworonogowi stały dostęp do wody. Tak, aby w każdej chwili miał ją w swoim zasięgu. W przypadku modelu żywienia, w którym dominuje karma sucha, należy kilka razy dziennie sprawdzać, czy miska z wodą jest pełna. Woda powinna być oczywiście świeża.

Z czego dokładnie powstaje sucha karma dla psów?

Wiemy już, że jednym z najważniejszych składników suchej karmy dla psa powinno być mięso lub mączka mięsna. Co jednak z pozostałymi składnikami? Co jedzą nasze psy, które karmione są suchą karmą?

Do pozostałych komponentów należą między innymi zboża, mączki mięsno-kostne, dodatki witaminowe, produkty roślinne, tłuszcze roślinne i zwierzęce. Czasem składnikiem jest także pulpa buraczana. Dokładny skład oraz jego jakość zależą głównie od samego producenta.

Jak powstaje sucha karma dla psa?

Wiele osób zastanawia się, jak to możliwe, że suche krokiety są w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na energię czworonoga. Otóż wszystko za sprawą starannie dobranych składników oraz wieloetapowej i precyzyjnej produkcji. Każdy dobry producent suchej karmy dla psa dba o to, aby spełniała ona określone standardy, każdy etap produkcji jest dokładnie kontrolowany. Wszystko po to, aby w końcowym efekcie powstał produkt, który będzie mógł stanowić podstawę żywienia czworonoga.

Karmy suche powstają przez mieszanie suchych i wilgotnych składników. W pierwszej kolejności suche składniki są bardzo dokładnie mielone, tak aby możliwe było ich dalsze, bezproblemowe przetwarzanie. Kiedy już suche składniki są precyzyjnie przemielone, można przejść do kolejnego etapu produkcji, który polega na kondycjonowaniu. Czym dokładnie jest kondycjonowanie? Jest to po prostu łączenie przemielonych składników suchych wraz z mokrymi elementami karmy. Składniki łączy się przy użyciu wysokiej temperatury. Wysoka temperatura sprawia, że skrobia zawarta w karmie dokładnie skleja ze sobą wszystkie komponenty.

Następnym etapem jest wstępne gotowanie, a kolejnym krokiem gotowanie właściwe. Fachowo nazywa się ono ekstruzją. Ekstruzja poprawia strawność składników pokarmowych. Podczas tego procesu ciasto jest ciągle mieszane w specjalnej maszynie, która jednocześnie ogrzewa je wysokim ciśnieniem oraz bardzo wysoką temperaturą. Dzięki temu procesowi możliwe jest uzyskanie pożądanej konsystencji produktu, ale także osiągnięcie odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa żywności. Kolejnym etapem jest przeciskanie przez tak zwane krokiety. Oczywiście ich wielkość oraz forma zależą już wyłącznie od producenta.

To jednak jeszcze nie jest koniec produkcji suchej karmy dla psa. W kolejnym etapie powstałe już krokiety są suszone. Proces suszenia pozwala na wyeliminowanie ryzyka rozwoju niebezpiecznych dla psa bakterii czy grzybów.  Oprócz tego krokiety poddawane są także chłodzeniu, a następnie powlekane specjalnymi aromatami, które mają zachęcić psa do ich spożycia. Sam koniec etapu produkcji to oczywiście pakowanie.

Sucha karma dla psa ekstrudowana a karma wypiekana

Ekstruzja to nie jedyna metoda produkcji suchej karmy dla psów. W procesach produkcyjnych mogą być wykorzystane także inne metody. Dużą popularnością cieszą się chociażby karmy wypiekane. Wówczas ekstruzja zostaje zastąpiona procesem pieczenia. Odbywa się ono w piekarniku, w niskich temperaturach, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie karmy mniej przetworzonej, zachowującej więcej naturalnych składników odżywczych.

Pieczona sucha karma dla psów jest także lekkostrawna, dzięki czemu jest odpowiednia nawet dla starszych zwierzaków, których organizm nie pracuje już tak sprawnie, jak w przypadku młodych czworonogów. Istotny jest także fakt, że w czasie pieczenia nie traci się smaku oraz aromatów. Dzięki czemu produkty na ostatnim etapie produkcji nie muszą być aromatyzowane czy ulepszane dodatkowymi smakami.

Jak poprawnie przechowywać suche karmy dla psów?

Dobra karma dla psa to karma świeża, która posiada pełne wartości odżywcze. Warto pamiętać o tym, że nawet najlepsza karma dla psa nie spełni swojej funkcji, jeśli nie będzie odpowiednio przechowywana. Inaczej nie tylko straci swoje właściwości, ale może po prostu zaszkodzić psu. Jak zatem należy przechowywać suchą karmę dla psa, żeby mieć pewność, że produkt zachowa swoją przydatność oraz świeżość?

Przede wszystkim należy bezwzględnie stosować się do zaleceń producenta. Na większości produktów znajdziemy informację o zalecanym sposobie przechowywania. Zwykle wymaga się, by karmę trzymać w suchym, ciemnym oraz chłodnym miejscu. Nie zaleca się także trzymania otwartej karmy na podłodze. Ważne jest na pewno, żeby unikać wysokiej temperatury oraz nadmiernej wilgoci. Zbyt wysoka temperatura może doprowadzić do rozwoju bakterii, co jest po prostu niebezpieczne dla zdrowia zwierzaka.

3 thoughts on “Jak wygląda produkcja suchych karm dla psa

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: