Prawdziwe masło? Zrobisz je sam w 15 minut!
Tęsknisz za smakiem prawdziwego masła? Teraz nie musisz już szukać go na wiejskich targach – dzięki odrobinie cierpliwości zrobisz je we własnej kuchni. Wystarczą tylko dwa składniki, dobry mikser i chwila wolnego czasu.
Masło jak od babci
Zdrowe czy nie, dla wielu z nas smak prawdziwego masła kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Niestety, wraz z postępem produkcyjnym na polskich półkach zaczęło pojawiać się coraz więcej wyrobów „masłopodobnych” – z tym prawdziwym mającym niewiele wspólnego. Zdecydowana większość kostek to mieszanina tłuszczu mlecznego z dodatkiem utwardzonych olejów roślinnych. Nic dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na własną, domową produkcję. Ale spokojnie! Tu nie potrzeba specjalnych narzędzi czy warunków. Wystarczy mikser, prawdziwa śmietana (600g 30-proc. śmietany), odrobina soli, gaza, woda i mikser.
Proste i szybkie
Wlej śmietanę do miski i zacznij ubijać ją mikserem lub robotem kuchennym na średnich obrotach. Kiedy zacznie zmieniać swoją konsystencję, dodaj odrobinę soli.
Gdy po kilku minutach miksowania śmietana zacznie zmieniać konsystencję zauważysz, że mleczna struktura zaczyna się rozwarstwiać – na powierzchni maślanki zaczną pojawiać się żółte plamy tłuszczu. Kiedy grudek będzie już dużo, zakończ ubijanie.
Teraz należy odcisnąć masło przez gazę lub sitko. Powstałą maślankę możesz odlać i użyć do koktajlu; pozostały tłuszcz uformuj w zwarty kawałek. Następnie bryłkę tłuszczu włóż do zimnej wody i delikatnie przepłucz – chodzi o to, aby pozbyć się pozostałości maślanki. Masło ugniataj dopóty, dopóki woda nie stanie się zupełnie czysta.
Na koniec wypłukane masło uformuj w dowolny kształt – przy pomocy noża możesz zrobić tradycyjną kostkę lub uformować w dłoniach do postaci kulistej. Przechowuj w lodówce przez kilka dni. Smacznego!
Opracowanie: Kamila Gulbicka
Źródło: haps.pl
Foto: pixabay