Zero Waste Bistro – restauracja z surowców odnawialnych
Tutaj nic się nie zmarnuje! W pop-upowej restauracji Zero Waste Bistro wszystko można poddać recyklingowi – od ścian po kubeczki, a resztki żywności trafiają wprost do kompostownika.
Zero Waste Bistro powstała na zlecenie Fińskiego Instytutu Kultury w Nowym Jorku z okazji festiwalu NYCxDesign. Pop-upowa restauracja na Manhattanie została zbudowana z paneli wykonanych z przetworzonych opakowań Tetra Pak, które są powszechnie używane w branży spożywczej.
Zero Waste Bistro stanowi przykład gospodarki o obiegu zamkniętym, w której zasoby są ponownie wykorzystywane tak długo, jak to możliwe (w przeciwieństwie do gospodarki liniowej, w której produkty są wytwarzane, wykorzystywane, a następnie wyrzucane). Zdaniem Kaariny Gould, dyrektor Fińskiego Instytutu Kultury, to najwyższa pora, aby przemyśleć sposób, w jaki żyjemy, w jaki jemy i materiały, z których korzystamy.
Przyszłość musi być ekologiczna. Dlatego inicjatywy takie jak Zero Waste Bistro proponują rozwiązania, które redukują ilość odpadów i wspierają środowisko naturalne.
Czytaj więcej na: fpiec.pl
wow wyglada jak tawerna w pompejach, pieknie ciekawe jak robi się takie ściany