Dlaczego ludzie jedzący algi są bardziej szczęśliwi?

Algi morskie to inaczej japońskie kryształy. Należą one do świata podwodnego glonów. Właściwości alg morskich to przede wszystkim obecność w nich rozmaitych minerałów oraz drogocennych pierwiastków (takich jak: żelazo, potas, cynk, mangan, magnez, fosfor, miedź, fluor).  Algi morskie są także cennym bogactwem witaminy C oraz białka. Właściwości alg morskich pielęgnują naszą skórę oraz znakomicie oddziaływają na nasze zdrowie.

Algi morskie do jedzenia to przede wszystkim chlorella i spirulina. Znakomicie wzbogacają smak spożywanych potraw.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że obie “królewskie” algi zawierają łatwo przyswajalny jod. Jest on kluczowy dla prawidłowej produkcji hormonów tarczycy. One z kolei odgrywają bardzo dużą rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego i wpływają na nasze samopoczucie. To jak się czujemy wiąże się z działaniem neuroprzekaźników komórek nerwowych i mózgowych, a zawarte w spirulinie i chlorelli substancje nie tylko odżywiają mózg i cały układ nerwowy, ale również umożliwiają ich naprawę. Ponadto, poprzez zawarte w nich składniki wpływają na poziom serotoniny i dopaminy odpowiedzialnych za odczuwanie radości i szczęścia.

Orientując się we właściwościach obu alg nie trudno jest wywnioskować, że wzajemnie się one uzupełniają, a ich spożywanie prowadzi do przywrócenia i utrzymania równowagi wewnątrz organizmu. Najkorzystniej jest połączyć je w proporcjach 2:1 (spirulina – chlorella) w celu detoksykacji i odżywienia organizmu. Połączenie to daje efekty w postaci wspaniałego stanu fizycznego i psychicznego, co jest niezaprzeczalnym źródłem szczęścia każdego człowieka.

Źródło: Natura&Zdrowie nr. 07/2018

 

Dodaj komentarz