Multitasking pełną gębą – podczas operacji mózgu ugotowała posiłek
Operacja odbyła się w Ankonie we Włoszech. W trakcie zabiegu usunięcia guza z lewego płata skroniowego 60-letnia pacjentka… nadziewała oliwki.
Wykonywanie czynności pobudzających pracę mózgu w trakcie operacji nie jest niczym nowym, jednak do tej pory były to raczej zadania mniej angażujące, niż spełnianie kulinarnych pasji.
Zmagania lekarzy trwały dwie i pół godziny. Efektem pracy medyków oraz aktywności pacjentki było usunięcie niebezpiecznej dla zdrowia kobiety zmiany nowotworowej i przyrządzenie 90 pysznych oliwek. Dziarska podopieczna przygotowała tradycyjny przysmak z włoskiego regionu Merche. Oliwki te są nadziewane mięsem, obtaczane niczym nasz swojski schabowy w panierce, a potem smażone.
Metodę tę stosuje się w przypadku niektórych schorzeń neurologicznych. Jeśli guz lub inna zmiana chorobowa zaburza widzenie, motorykę lub mowę operacje przeprowadza się, kiedy pacjent jest wybudzony. To, że poddawana ingerencji neurochirurgicznej osoba wykonuje jakieś czynności, pozwala medykom na monitorowanie i kontrolowanie pracy konkretnych obszarów mózgu podczas walki o życie i zdrowie.
Do tej pory wykorzystywano w tym celu grę na instrumencie, rozwiązywanie prostych równań liczbowych lub zwyczajną rozmowę z personelem szpitala.
Opracowanie: Kasia Maj
Źródło: polsatnews.pl